HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bruxelles, 07. svibnja 2017. - Eurostat je u četvrtak objavio da je u 2016. godini, u usporedbi s prethodnom godinom, emisija ugljičnog dioksida (CO2) u Europskoj uniji pala za 0,4 posto.
Sudeći prema Eurostatu, statističkom uredu u EU, najveći pad emisije CO2 u 2016., u usporedbi s prethodnom godinom, dogodio se na Malti, gdje je iznosio 18,2 posto.

Na popisu zemalja s najvećim padom emisije ugljičnog dioksida Bugarska se nalazi na drugom mjestu sa 7 posto, a Portugal na trećem mjestu s 5,7 posto.

Najveći rast emisije ugljičnog dioksida bio je u Finskoj, gdje je iznosio 8,5 posto. Finsku slijede Cipar sa 7 posto i Slovenija s 5,8 posto.

Emisija ugljičnog dioksida koja nastaje kao rezultat izgaranja fosilnih goriva čini 80 posto svih emisija stakleničkih plinova u EU, piše u izvještaju.

Staklenički plinovi igraju glavnu ulogu u globalnom zatopljenju i na njih utječu klimatski uvjeti, ekonomski rast, veličina stanovništva, prijevoz i industrijske aktivnosti.

Sudeći prema službenim brojkama, u 2016. je emisija CO2 u Njemačke činila 22,9 posto ukupne emisije EU, čime ta zemlja najviše doprinijela ugljičnom otisku EU. Slijede ju UK s 11,7 posto i Italija s 10,1 posto.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / CRI

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2