ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

ABB kupuje odjel GE za proizvodnju elektroopreme za industrijske pogone

ABB kupuje odjel GE za proizvodnju elektroopreme za industrijske pogone
Zurich, 26. rujna 2017. - Švicarski proizvođač opreme za elektrodistribucijske mreže ABB objavio je u ponedjeljak da planira kupiti odjel za proizvodnju elektroopreme za industrijske pogone američkog General Electrica (GE) za 2,6 milijardi dolara.
GE-jev odjel Industrijskih rješenja proizvodi prekidače, komponente za kontrolu rasvjete i ostalu opremu za opskrbu električnom strujom za industrijske pogone, uključujući i podatkovne centre. U tome se poklapa s dijelom ABB-ova asortimana.

Akvizicija uključuje i dugoročno korištenje GE-jevog brenda i strateško partnerstvo, navodi se u ABB-ovom priopćenju. U švicarskoj kompaniji nadaju se da će im akvizicija donijeti uštede od nekih 200 milijuna dolara godišnje. Žele ujedno izgraditi bolju poziciju na sjevernoameričkom tržištu i steći pristup GE-jevoj razgranatoj bazi električnih instalacija šiorm svijeta.

Tvrde da je odjel Industrijskih rješenja u sklopu GE-ja imao status "neželjenog djeteta", obećavši da će svojom tehnologijom modernizirati zastarjele proizvode kako bi zaustavili trend pada udjela u američkom tržištu.

Akvizicija bi ABB-u trebala osigurati poziciju drugog proizvođača elektroopreme u svijetu, nakon francuskog Schneider Electrica.
U švicarskoj kompaniji procjenjuju da će integracija generirati 400 milijuna dolara troškova.

Izvršni direktor ABB-a Ulrich Spiesshofer ističe da je pristao na transakciju tek nakon sklapanja sporazuma o partnerstvu u području nabave koja će još tješnje povezati dvije kompanije.

"Bez toga transakcija ne bi bila isplativa", naglasio je Spiesshofer u telekonferenciji s novinarima.

GE-jeva Industrijska rješenja prošle su godine ostvarila prihode od 2,7 milijardi dolara. U švicarskoj kompaniji očekuju da će kupnju GE-jeva odjela financirati gotovinom i da neće morati prikupljati dodatni kapital.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / ABB

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2