DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 23. siječnja 2013. - Alge se danas smatraju jednom od najpotentnijih energetskih tehnologija budućnosti, prvenstveno zbog iznimno velike energetske vrijednosti.
Dugo vremena avioindustrija bila je izuzeta od globalnih napora za smanjenje emisija stakleničkih plinova, no i ta vremena su danas prošlost.

Kako je Europska unija i avioprijevoznicima nametnula oštre standarde vezane za emisije, a prekoračenje tih normi znači i financijske kazne, sve je više konkretnih primjera kojima industrija pokušava učiniti svoje poslovanje "zelenijim". Tako je primjerice njemačka Lufthansa, najveći europski avioprijevoznik, dogovorila dugoročnu suradnju sa australskom kompanijom Algae Tec. Radi se o tvrtki koja je usavršila tehnologiju uzgoja zelenih algi podobnih za pretvorbu u biogorivo i sintetski kerozin.

Alge se danas smatraju jednom od najpotentnijih energetskih tehnologija budućnosti, prvenstveno zbog iznimno velike energetske vrijednosti, relativno visokog prinosa po četvornom metru površine, te ekonomski isplative procesne tehnologije prerade u tekuće motorno gorivo. Diljem svijeta ulažu se milijarde dolara u razvoj tehnologija uzgoja i prerade algi, a australska tvrtka jedan je od svjetskih lidera u tom području.

Algae Tec tako je razvila industrijski proces uzgoja algi u kojem je ključno gorivo za njihov rast ugljikov dioksid. Radi se o potencijalno revolucionarnoj tehnologiji. Naime, emisije ugljikovog dioksida jedan je od najvećih problema globalne energetike. Zahvaljjući uvođenju sustava naplate tog plina, vlasnici europskih termoelektrana na ugljen suočeni su sa potencijalno ogromnim troškovima.

S druge strane, emisije CO2 glavni su uzročnik globalnog zatopljenja i štetnih klimatskih promjena koje posljednjih desetljeća pogađaju Zemaljsku kuglu. No, što ako je taj ugljikov dioksid, umjesto u atmosferu, moguće preusmjeriti u proizvodnju algi, koje će kasnije biti prerađene u biogorivo - ekološku zamjenu za naftne derivate.

To je moguće, pa čak i kad se radi o visokosofisticiranim derivatima kakvo je i mlazno gorivo koje koriste zrakoplovi. Lufthansa i Algae Tec tvornicu goriva iz algi graditi će negdje na području Europe, a iako vrijednost projekta još nije objavljena, rečeno je kako će trošak investicije u potpunosti snositi njemačka tvrtka koja se ujedno obvezala i na otkup najmanje 50% proizvodnje.  [Poslovni dnevnik]

Autor: © Portal croenergo.eu (M.B.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2