ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
London, 13. ožujka 2018. - Na Arktiku je ove zime zabilježena rekordno visoka temperatura, bar za pet stupnjeva viša od prosjeka, što je iznenadilo znanstvenike.
Razina morskog leda na Arktiku rekordno je niska za ovo doba godine. Znanstvenici su izrazito zabrinuti jer je u toj regiji, usljed klimatskih promjena, zabilježena najtoplija zima u povijesti mjerenja.

"To je jednostavno ludo", ističe Mark Sereze, direktor Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Coloradu koji proučava Arktik od 1982. godine.

On tvrdi da nikada nije vidio ništa poput ovoga što se sada događa u sjevernom polarnom krugu.

Stručnjaci smatraju da je visoka temperatura dio ciklusa koji je izazvalo globalno zagrijavanje. Drugi dio tog procesa su ledene oluje koje su nedavno poharale Europu i sjeveroistok SAD.

Najsjevernija mjerna stanica na samom rubu Grenlanda u veljači je zabilježila 60 sati tijekom kojih je temperatura prelazila nulu prema plusu.

Prošlomjesečna temperatura više dolikuje svibanjskoj, napominje Ruth Motram sa Danskog meteorološkog instituta.

Razina leda na Arktiku je u veljači bila niža od prošlogodišnje za 160.000 kvadratnih kilometara i sada iznosi oko 14 milijuna, što je 1.3 milijuna manje od normalnog tridesetogodišnjeg nivoa.

Slični fenomen zabilježen je i u Beringovom moru, u Pacifiku. Neobično je da se isto događa s obje strane Arktika, prenose znanstveni portali.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2