MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sydney, 28. prosinca 2016. - Veliki dijelovi australske obale koja se proteže na gotovo 36 tisuća kilometara zagađeni su milijunima komada plastike koja šteti morskim bićima do te mjere da su gotovo kod polovice morskih ptica i trećine kornjača u želucima pronađeni komadići plastike.
Alarmantna slika rezultat je istraživanja znanstvenika iz agencije CSIRO koji su duž obala Australije na plažama i u obližnjoj vegetaciji prikupljali uzorke otpada.

Chris Wilcox, voditelj projekta, pojašnjava: "Oko osam milijuna tona otpada baca se u oceane svake godine. Uglavnom su najviše pogođena priobalna područja velikih gradova te je ilegalno odlaganje otpada na periferiji jedan od glavnih izvora onečišćenja. Mi smo prilikom naših istraživanja pronašli gotovo sve vrste otpada. Svaka vrsta plastike koja postoji i koju koristimo u svakodnevnom životu rasprostranjena je duž obala našeg kontinenta".

Ovaj znanstvenik ističe kako zaustavljanje zagađenja oceana, za razliku od širih pitanja kao što su klimatske promjene, ne bi trebalo biti preskupo. Dovoljno je samo više brige oko odlaganja otpada. "Svaki od pronađenih komada plastike nekada je negdje bio u nečijoj ruci. Od ključne je važnosti da budemo oprezniji u korištenju plastike kako bi izbjegli daljnju štetu za okoliš", zaključuje Wilcox.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2