DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beč, 26. veljače 2018. - Pred Europskim sudom pravde pokrenut je postupak protiv odluke kojom je Europska komisija odobrila mađarske planove za proširenje nuklearne elektrane.
Postupak je pokrenula čvrsto anti-nuklearno orijentirana Austrija, a nova austrijska vlada obećala je da će nastaviti politiku suprotstavljanja nuklearnoj energiji koja traje već nekoliko desetljeća.

Vlada kancelara Sebastiana Kurza je najavila prošlog mjeseca kako će pokrenuti pravni postupak protiv proširenja nuklearne elektrane Paks, smeštene u blizini austrijsko-mađarske granice.

"Moramo pokrenuti ovu borbu Davida protiv Golijata zbog naše prirode, našeg okoliša i naših jedinstvenih seoskih pejzaža", navela je ministrica za održivi razvoj i turizam, objavljujući da je vlada pokrenula postupak.

"Nuklearnoj energiji nema mjesta u Europi. Nećemo odstupiti sa crte čak ni za jedan centimetar", poručila je austrijska ministrica.

Glasnogovornik izvršne vlasti Europske unije je izjavio da će "Komisija obraniti svoju odluku na sudu".

Regulatori EU su u ožujku odobrili plan Mađarske za izgradnju dva nova reaktora na lokaciji nuklearke Paks uz pomoć ruskog Rosatoma, navodeći da su mađarske vlasti pristale na nekoliko mjera koje je postavila Komisija, a vezane su uz tržišno natjecanje.

Dva nova reaktora će udvostručiti nominalni kapacitet elektrane od 2.000 megavata. Mađarska namjerava početi sa izgradnjom reaktora ove godine, a očekuje se da će prvi objekt biti završen 2025. godine.

U najvećem broju kompleksnih slučajeva ove vrste, Europski sud pravde u Luksemburgu je donosio odluke u korist Komisije, dodaje Reuters.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2