ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beč, 24. travnja 2017. - Kišnicom protiv ljetne vrućine: Projekt prirodnog klima-uređaja koji je nedavno osvojio nagradu za zaštitu okoliša Grada Beča već se primjenjuje u jednoj stambenoj zgradu u Beču.
Oko jedne stambene zgrade u bečkoj četvrti Donaustadt već su postavljeni žljebovi koji nakupljenu kišnicu usmjeravaju u korita oko zgrade. Voda bi se u stambenom kompleksu trebala zadržati što je dulje moguće jer time nastaje mikroklima koja djeluje poput prirodnog klima-uređaja. Ta mikroklima je zbog isparavanja vode ugodna, vlažna i pomalo svježa i ona pridonosi, kako kaže Oliver Vollgruber, tehnički voditelj projekta, boljoj kvaliteti života čitave stambene zajednice.

I na krovu se kišnica iskorištava. Voda se zadržava na pločama sa šljunkom i biljkama ispod kojih se nalaze spremnici nalik na kutije za jaja i koju kišnicu postupno propuštaju. Nakupljena voda protječe kroz žljebove i odlazi do korita. Što je čitav proces sporiji, to je i osvježenje obilnije. Naposljetku ostatak vode otječe u zemlju.

Takvog projekta iskorištavanja kišnice za stvaranje vlastite mikroklime dosad u Beču nije bilo. Iz stambene zajednice poručuju kako su oni prvi koji su na ovaj način iskoristili kišnicu pa je realizacija dulje trajala, ali su zato troškovi postavljanja žljebova i korita bili neznatni.

Sam projekt je dobio nagradu za okoliš Grada Beča. Koncept bi trebao služiti kao primjer i budućim stambenim zgradama jer što je više zgrada, to se i sam grad više pregrijava.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / EurocommPR

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2