DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Beč, 03. kolovoza 2017. - U bečkoj bolnici Wilhelminenspital od nedavno se za imobilizaciju prelomljenih kostiju koristi novi, biološki razgradivi materijal.  "Novi je gips bolji i za pacijente i za osoblje, a i okoliš profitira od korištenja novog materijala za gipsanje", kazao je član uprave bečke bolnice dr. Franz Kralinger.
Novi materijal tj. gips proizveden je naime na bazi drveta, lako se oblikuje i dorađuje. Gips se najprije zagrijava u posebnoj peći, a toplina ga čini podatnim za oblikovanje. Nakon prilagođavanja određenom dijelu tijela materijal se hlađenjem stvrdnjava, a osim toga je i vodootporan.

Isti se gips može i nanovo prilagoditi, ako primjerice dođe do smanjenja optoka ili sl., što kod dosadašnjih plastičnih materijala nije bilo moguće i svaki se put moralo gipsati ispočetka.

Medicinskim radnicima i radnicama novi materijal uvelike olakšava posao jer je rukovanje njime puno lakše nego s dosadašnjim plastičnim masama. Zahvaljujući biološki razgradivom materijalu na bazi drveta niti nošenje maski i rukavica više nije obvezno.

Ne treba zaboraviti niti pozitivan efekt koji korištenje novog materijala ima na okoliš. On je naime razgradiv i ne mora se kao plastični gipsevi zbrinjavati u posebni otpad.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / EurocommPR

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2