HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sanski most, 06. studenog 2017. - Izgradnja Termoelekrane u rudniku Kamengrad u Sanskom Mostu jedan je od strateških projekata Vlade FBiH u energetskom sektoru, a pojedini kineski investitori već su pokazali interes za ovaj projekt.
Prije nekoliko dana, delegacija kompanije Harbin Electric International iz NR Kine posjetila je općinu Sanski Most i predstavnike firme Lager d.o.o. Posušje koja je vlasnik i nositelj koncesijskog prava na ugljen koji se kopa na području površinskog kopa Zlauša u Sanskom Mostu.

Predstavnike kineske kompanije koja je zainteresirana za gradnju termoelektrane u Sanskom Mostu dočekali su načelnik općine Faris Hasanbegović sa svojim suradnicima, kao i predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona.

"Radi se o inicijalnim razgovorima na kojima su oni predstavili svoju kompaniju. Oni su svjetska kompanija, a u više od 30 država su već izgradili termoelektrane. Trenutno grade jednu u Dubaiju. Tehnološki su na nivou da mogu raditi po standardima koji se traže u EU, pa čak i iznad toga kada su u pitanju ekološke norme", kazao je za Klix.ba načelnik Hasanbegović.

Prema njegovim riječima, projekt podrazumijeva izgradnju termoelektrane kapaciteta 400 MW, a da li će doći do investicije ili ne, načelnik ističe da je o tome preuranjeno govoriti.

"Radi se o inicijalnim i informativnim razgovorima u kojima nema nikakvih ugovora, sporazuma i slično. Uvjetno rečeno, tek se ispituje teren. Što se tiče lokalne zajednice, mi stojimo i dajemo podršku projektu, no naravno uz prethodno poštivanje svih normativa koji su zakonom propisani, ponajprije iz domena ekologije i zaštite zdravlja", kaže Hasanbegović.

Kako je istaknuto, kompanija Harbin Electric International bavi se izgradnjom, projektiranjem i opremanjem hidroelektrana i termoelektrana od 1983. godine, a brojne takve objekte po sistemu "ključ u ruke" izgradili su u preko dvadeset zemalja svijeta, uključujući energetske objekte koje su izgradili u Turskoj, Indoneziji, Pakistanu, Južnoafričkoj Republici, Filipinima, Kambodži, Vijetnamu, Ekvadoru, Iranu, Indiji itd. Najveći dio njihovih projekata financiran je direktno sredstvima Vlade NR Kine, kao i vodećih kineskih banaka.

Podsjećamo, Vlada FBiH je 2016. godine donijela odluku kojom izgradnju Termoelektrane u Sanskom Mostu svrstava u strateški projekt u energetici u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuto, uz kapitalnu investiciju od 1.020.000.000 KM, pokretanje proizvodnje Rudnika i proizvodnja električne energije TE Kamengrad će predstavljati jednu od najvećih investicija u BiH. Prema ranijim istraživanjima, podzemne zalihe mrkog ugljena na području kamengradskog bazena iznose više od 300 milijuna tona.

Realizacija ovog strateškog projekta trebala bi u velikoj mjeri doprinijeti ekonomskom razvoju kako lokalne zajednice, kantona, tako i Bosne i Hercegovine, a imala bi i veliki utjecaj na zapošljavanje.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2