OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

BiH: Od izvoznika do velikog uvoznika električne energije

BiH: Od izvoznika do velikog uvoznika električne energije
Sarajevo, 03. rujna 2017. - Visoke temperature i sušna godina na Balkanu doveli su do pada hidropotencijala i nestašice električne energije, a zemlje ove regije primorane su uvoziti velike količine električne energije.
Od zemlje koja je donedavno izvozila struju, BiH je postala veliki uvoznik. Milijunska sredstva su izdvojena za kupovinu električne energije iz inozemstva.

"U normalnim okolnostima BiH je zapravo bila jedini regionalni izvoznik električne energije, a sada je udvostručila uvoz na 152 milijuna KM u prvih 6 mjeseci ove godine", piše Reuters.

Pored toga, BiH je zbog nedostatka električne energije morala uvoziti i ugljen u istom periodu. U ovu svrhu potrošeno je čak 300 milijuna KM od početka godine.

Hidroelektrane na Balkanu su podbacile u proizvodnji, što je dovelo do rasta cijene od 30 posto. Albanija se gotovo u potpunosti oslanja na hidroenergiju. U BiH ova vrsta proizvodnje električne energije pokriva 50 posto potreba, a u Hrvatskoj i Sloveniji 40 odsto.

Albanija je samo za jedan mjesec tokom ovog ljeta potrošila gotovo 60 milijuna KM na uvoz električne energije.

Elektroprivreda BiH zabilježila je financijski gubitak u prvoj polovini ove godine, što se nije dogodilo u proteklih pet godina.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Reuters via SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2