TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sarajevo, 17. prosinca 2017. - Energetska zajednica na sastanku u Prištini nije donijela odluku o novim sankcijama prema BiH, potvrđeno je Nezavisnim novinama iz tajništva ove organizacije.
"S obzirom na to da Ministarski savjet nije imao kvorum, nije bilo moguće da odluka bude usvojena. To znači da će formalna odluka o sankcijama biti usvojena u skladu sa pisanom procedurom u narednim tjednima", rekla je za Nezavisne Barbara Pojner, glasnogovornica za odnose s javnošću Energetske zajednice.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da nema mjesta za posebno zadovoljstvo, s obzirom na to da je BiH i dalje pod sankcijama Energetske zajednice.

"Jedino što je dobro je što ovim nisu uvedene nove mjere. Implementacija obaveza iz energetskog sektora i dalje ostaje", rekao je on i dodao da će se narednih dana odrediti novi susret i razgovori u vezi sa sankcijama. Podsjećanja radi, u Beču je nedavno održan sastanak entitetskih ministara za energetiku i državnog ministra za vanjsku trgovinu, na kojem je usuglašeno da će vlasti raditi na usvajanju nacrta zakona o električnoj energiji i plinu na državnoj razini.

Kako je naglašeno iz Energetske zajednice, osnovna tema sastanka bili su načini kako nadvladati trenutnu situaciju zbog toga što BiH krši svoje obaveze iz primjene Trećeg energetskog paketa EU.

"Usuglašeno je da nacrt državnog zakona o tržištu električne energije i Regulatoru, koji predviđa neka minimalna ovlaštenja državnog autoriteta za plin, ispoštuje sve detaljne komentare i primjedbe oba entiteta. FBiH je tražila dodatno pojašnjenje i dodatnu potvrdu od strane Europske komisije da je zakon usklađen sa Trećim energetskim paketom", rečeno je Nezavisnim u odgovoru. Dogovoreno je da će entitetske vlade svoju poziciju iznijeti najkasnije do kraja ove godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Nezavisne

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2