TOP TURBOPUHALA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sarajevo, 19. lipnja 2017. - Bosna i Hercegovina je sve bliže izgradnji plinovoda prema Hrvatskoj. Projekt izgradnje Južne interkonekcije proglašen je strateškim projektom za Federaciju Bosne i Hercegovine, kojim bi se osigurala sigurnost snabdijevanja, diversifikacija ili proširenje izvora snabdijevanja kao i razvoj tržišta prirodnog plina u FBiH.
Trasa Južne interkonekcije išla bi od Zenice preko Travnika, Novog Travnika (sa odvojkom za Mostar), Posušja, do Zagvozda u Hrvatskoj. Projekt izgradnje plinovoda iz srednje Bosne do granice sa Hrvatskom stajati će između 80 i 100 milijuna eura, a gradnju bi mogla financirati Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

BH GAS je, saznaje NAP, već osigurao oko devet milijuna KM za prvu fazu ovog projekta. Iz ove državne kompanije priopćeno je u petak da "BH-Gas i Vlada Federacije BiH pokazuju spremnost da FBiH ne ovisi samo od jednog ulaza prirodnog plina na Zvorniku, već da se ovim novim ulazom prirodnog plina osigura sigurnost snabdijevanja plinom i otkloni mogućnost ucjena na Zvorniku, kao i da se spriječe mogući tehnički problemi u transportu plina, a sve zbog slabog održavanja plinovoda na pravcu Zvornik – Kladanj, kojim upravljaju kompanije iz RS-a".

Iz Vlade je priopćeno da su zadužili Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gas da intenziviraju i nastave aktivnosti na realizaciji ovog projekta, a što podrazumijeva ažuriranje prostorno-planske dokumentacije, kao i pripremu i definiranje pravca trase plinovoda Južne interkonekcije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2