TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

BiH u dvostrukom problemu: Rusi traže naplatu ratnog duga za plin, RS ignorira problem

BiH u dvostrukom problemu: Rusi traže naplatu ratnog duga za plin, RS ignorira problem
Sarajevo, 20. rujna 2017. - Sve razine vlasti u BiH nedavno su raširenih ruku prihvatili novac od klirinškog duga koji je Rusija imala prema BiH, u iznosu od 125 milijuna KM. Ipak, sve je više nagovještaja da će naplata klirinškog duga skupo koštati, jer BiH Rusiji duguje 98 milijuna KM za plin koji je koristila u ratu.
Situacija je kompliciranija nego što ukazuju same informacije da postoji dug od blizu 100 milijuna KM. Naime, entitet Republika Srpska odbija sudjelovati u vraćanju dijela duga, iako su neki gradovi u tom entitetu za vrijeme rata ravnopravno koristili plin koji je stizao iz Rusije.

Rusija ozbiljno misli što prije tražiti naplatu tog duga, a kompanija Gazprom je podsjetila vlasti da se hitno uključe u rješavanje tog problema. Ambasada BiH u Moskvi dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH stav Gazproma u kojem je obavijestila dužnosnike da se isplata klirinškog duga dovodi u direktnu vezu s ratnim dugom BiH prema Rusiji.

"Kompanija BH-Gas je upoznata o posljednjem dopisu koji je ruski Gazprom uputio nadležnim organima apelirajući da se riješi ratni dug za plin. U proteklom periodu o temi ratnog duga za plin poslali smo 11 dopisa i organizirali dvije konferencije za medije da apeliramo na rješenje ovog problema. Bili smo svjesni da će se naplatom klirinškog duga automatski otvoriti pitanje ruske potražnje ratnog duga za plin", rečeno je za Klix.ba iz kompanije BH-Gas.

Na trenutnu potrošnju plina koju ima FBiH, gdje se plaća 5 dolara na tisuću kubika za otplatu ratnog duga, kompletna dugovanja koja ima BiH za plin, a koja iznose blizu 98 milijuna dolara, bila bi otplaćena za otprilike 100 godina.

BiH ima dva problema, prvi je dug prema Rusiji, a drugi je spor s entitetom Republika Srpska, čije vlasti ne pristaju platiti svoj dio duga za korištenje plina za vrijeme rata. BiH je do sada otplatila blizu 7 milijuna dolara ratnog duga, a to su sve podmirili građani FBiH.

Gazprom još nije direktno zaprijetio BiH da će u slučaju neplaćanja ratnog duga isključiti plin, ali je poslano više nego jasno upozorenje te se pretpostavlja da u neko dogledno vrijeme nije isključena ni opcija da BiH bude uskraćen dotok plina.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
DESNI
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2