HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Tripoli, 08. ožujka 2017. - Snage frakcije poznate kao Brigade za odbranu Bengazija (BDB) formalno su zatražile od ministra obrane u Vladi nacionalnog jedinstva preuzimanje nadležnosti nad naftnim terminalima koji su pod njihovom kontrolom od petka, budući da se snage umirovljenog generala Khalife Haftara pripremaju za povratak ovog područja. 
BDB kaže da njihov cilj nije bio preuzimanje kontrole nad naftnim terminalima, već dolazak do grada Bengazija, koji je od luke udaljen više od 300 kilometara istočno. Povratak raseljenih osoba u ovaj grad bio je glavna pokretačka snaga ove akcije, prema njihovim riječima.

Bivši savjetnik tima za libijski politički dijalog Ashrif Al-Shih pojašnjava da se velika većina Predsjedničkog vijeća Vlade nacionalnog jedinstva slaže s preuzimanjem naftnih terminala u skladu sa onim što je navedeno u priopćenju snaga koje su uspjele protjerati Haftara sa tog područja.

Kaže da pojedini članovi osuđuju vojnu akciju u pravcu terminala, ali da su to pojedinačni stavovi i da oni ne predstavljaju većinu.

U izjavi za Al Jazeeru, Al-Shih pojašnjava da se snage koje osiguravaju naftna postrojenja pri Ministarstvu obrane u Vladi nacionalnog jedinstva pripremaju osigurati terminale u naftnom polumjesecu, nakon što budu formirane snage koje je najavilo Ministarstvo. Time bi se izbjeglo nanošenje bilo kakve štete naftnim terminalima uslijed vojnih akcija.    

Al-Shih dodaje da je umirovljeni general Khalifa Haftar preuzeo kontrolu nad naftnim polumjesecom u rujnu prošle godine "što je pokušao iskoristiti za vršenje političkog pritiska na međunarodnu zajednicu, ali da je taj adut danas izgubio".

Al-Shih smatra da Predstavnički dom u Tobruku i Vrhovno vijeće države trebaju izaći iz stanja hibernacije u koje su ih doveli opstrukcionisti, što je politički manevar od kojeg nema nikakve koristi.

Sa druge strane, glasnogovornik Predstavničkog doma u Tobruku Abdullah Bliheg kaže da su blizu 74 člana Vijeća proglasili bojkot političkog dijaloga u znak protesta protiv obnavljanja sukoba na području naftnog polumjeseca.  

Kaže kako ovi članovi smatraju da borbe na području naftnog polumjeseca potkopavaju politički proces i ometaju napredak pregovora među akterima libijske krize.

Bliheg dodaje da zastupnici koji bojkotiraju dijalog optužuju Ministarstvo obrane u Vladi nacionalnog jedinstva da podržava BDB te ga smatraju jednom od strana u napadu na naftne terminale.

Bliheg smatra da su snage Haftara sposobne okončati bitku u njihovu korist bez oslanjanja na bilo kakvu vojnu intervenciju izvana.   

Prema njegovim predviđanjima, trenutna situacija na terenu će se promijeniti u nekoliko narednih dana, a snage BDB-a će biti protjerane sa područja naftnih terminala.  

Politički analitičar Salah al-Shalwi je ukazao na, kako ju je opisao, krhku vanjsku podršku koju Haftar pokušava promovirati svojim snagama i sljedbenicima.

Kaže da je Haftar pokušao nametnuti svoju kontrolu nad naftnim polumjesecom u okviru dogovora sa plemenskim predstavnicima koji su mu predali područje bez borbe "nakon što je tražio pomoć boraca sudanskog Pokreta pravda i jednakost, koji ga danas odbacuje. Haftar je izgubio svoje istaknute položaje na tom području usred šutnje Zapada".    

Al-Shalwi zaključuje da upad Haftarovih snaga na područje naftnog polumjeseca u rujnu prošle godine nije značajno utjecao na politički put iz dva razloga. Prvi je okončanje političkog dogovora u njegovoj finalnoj formi, a drugi razlog je taj da dogovor do ovog momenta nije otvoren u širem smislu. Jedino što se dogodilo je predlaganja točaka.  

Al-Shalwi smatra da su posljednje vojne akcije samo jedna epizoda u otvorenom sukobu i pokušaj različitih aktera da promijene ravnotežu snaga na terenu u svoju korist. Istaknuo je kako je Predsjedničko vijeće Vlade nacionalnog jedinstva ostalo iznenađeno posljednjim vojnim potezima.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2