OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 02. ožujka 2018. - Posljednji mužjak bijelog nosoroga na svijetu teško je bolestan. Mužjak Sudan, koji ima 45 godina, od 2009. živi u kenijskom rezervatu, a okružen je osobljem rezervata 24 sata dnevno jer predstavlja posljednji muški primerak svoje vrste.
Na svijetu se trenutno nalaze samo tri bijela nosoroga, a to su uz Sudana još dvije ženke. S obzirom na to da je Sudan prestar za prirodno razmnožavanje, rezervat u kojem živi počeo je 2017. godine prikupljati donacije za in vitro oplodnju, kako bi se produžila vrsta.

Ipak, čini se da je kasno. Kao posljedica starosti, na Sudanovoj nozi pojavila se duboka infekcija, koja se sporo i teško liječi.

Nosorozi se nalaze na granici istrebljenja zbog krivolova, podstaknutog vrijednošću njihovih rogova. Naime, u Aziji postoji praznovjerje da keratin liječi sve vrste bolesti, od mamurluka od raka, iako je ovaj protein zastupljen u našoj kosi i noktima.

U Africi i Aziji nekada su lutali milijuni ovih životinja. Prema procjenama stručnjaka, danas na ova dva kontinenta ima oko 30 tisuća jedinki svih vrsta nosoroga.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2