ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Sofija, 24. srpnja 2017. - Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da se očekuje kako će Europska komisija dati zeleno svjetlo za drugu liniju plinovoda Turski tok koja će ići do bugarske crnomorske obale i istovremeno upozorio EU da postaje previše ovisna od tranzita plina preko Turske.
Prema riječima Borisova, prednosti bugarske rute su to što radovi mogu početi odmah, jer je sve već isplanirano za Južni tok, i što Bugarska ima razvijenu unutrašnju mrežu opremljenu američkim kapacitetima za obrnuti tok plina.

"Očekujem pismo Europske komisije da li mi ili ne dopuštaju započinjanje pregovora o cijevi plinovoda direktno do Bugarske jer će, ako se taj proces zaustavi, cijela regija pretjerano ovisiti o Turskoj", izjavio je Borisov.

"Sa pogoršanjem odnosa EU i Turske možemo postaviti retoričko pitanje koja je opcija najbolja", rekao je premijer na godišnjem okupljanju bugarskih ambasadora u Sofiji 19. srpnja.

Borisov je prije desetak dana bio na Svjetskom naftnom kongresu u Istanbulu gdje je Turska pokazala ambiciju iskorištavanja zemljopisnog položaja i postajanja još značajnijom raskrsnica puteva opskrbe plinom EU, kao i vodeće plinsko čvorište.

Do sada je Bugarska bila zemlja kroz koju je išao tranzit ruskog plina do Turske i uživala je u prihodu od tranzitnih taksi. Sa Turskim tokom, Turskoj više neće biti potrebna bugarska ruta. Pošto Rusija planira prekinuti isporuke preko Ukrajine, Bugarska više neće imati drugi izbor nego uvoziti ruski plin iz Turske.

Borisov želi plinsko čvorište u Bugarskoj, uz podršku EU, u blizini Varne, gdje bi druga linija Turskog toka kapaciteta 15,7 milijardi kubnih metara plina godišnje trebala stići do bugarske obale.

Bugarska koristi manje od četiri milijarde kubnih metara plina za svoje potrebe. Sav plin koji troši uvozi se iz Rusije, plinovodom koji ide preko Ukrajine i Rumunjske.

Istovremeno Rusija "ne otvara karte" i ne želi reći koju rutu planira za drugu liniju Turskog toka.

Gazprom planira da prva linija plinovoda bude za opskrbu turskih potrošača dok bi druga bila za potrošače južne i jugoistočne Europe. Prva će ići do turske europske obale, a druga bi mogla ići paralelno sa njom ili zaokrenuti prema Bugarskoj na sredini Crnog mora.

Ruska državna agencija TASS objavila je 19. srpnja kako Gazprom obavlja pripremne radove za postavljanje cijevi za drugu liniju Turskog toka u plitkim vodama. Izgradnja prve linije počela je 7. svibnja i na morsko dno je već postavljeno 50 kilometara cijevi. Dokle će ići druga cijev, i dalje se ne spominje.

Jedna od prednosti bugarske rute je što je već sve isplanirano u sklopu projekta Južni tok od kojega se odustalo. Prema riječima bugarskog premijera, druga prednost je bugarska unutrašnja plinska mreža koja je, kako je istaknuo, najnaprednija u regiji i opremljena kapacitetima za obrnuti tok američke proizvodnje. Borisov kaže da bi sa planiranim plinskim čvorištem Bugarska imala kapacitet snabdijevati čak i Ukrajinu u slučaju potrebe.

Plinovod Turski tok je zamijenio Južni tok, također Gazpromov projekt kojim je ruski gas trebao stizati do bugarske obale. Taj projekt je otkazan nakon što je Europska komisija zaprijetila da će pokrenuti proceduru protiv Bugarske zbog brojnih neregularnosti u međuvladinom sporazumu Bugarske i Rusije o gradnji plinovoda.

Borisov je dodao da je Bugarska "naučila lekciju" i da će novi projekt biti građen u skladu sa pravilima Europske unije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Euractiv

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2