ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Zagreb, 19. listopada 2012. - Dosad je ugovoreno samo pet objekata iz programa energetske obnove zgrada javnog sektora, ukupne vrijednosti 13,7 milijuna kuna, dok su 102 zgrade spremne za raspisivanje natječaja, doznaje se danas u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).
Tih pet objekata su škole u Varaždinu, a prvi natječaj, koji se odnosi na dječji vrtić u Bistri, poništen je zbog krivih podataka o potrošnji energije, rekao je predsjednik Upravnog odbora CEI-a Dragan Marčinko. Još sedam zgrada je spremno za ugovaranje, a riječ je o školskim gradama u Osijeku i Domu za mlade u Karlovcu.

Ugovori su potpisani s Reflexom - slovenskom tvrtkom koja je registrirala podružnicu u Hrvatskoj, dok hrvatski poduzetnici zasad nisu pokazali naročiti interes, zbog čega je ostalo nerealizirano 25 natječaja. Marčinko to objašnjava strahom od rizika na koji domaći građevinci nisu navikli jer za sudjelovanje na natječaju trebaju uzeti projektanta i projektom jamčiti energetsku učinkovitost zgrade.

Osim toga, energetska obnova zgrade isplati se samo ako je cjelovita, odnosno ako se radi o projektu koji objedinjuje obnovu fasade, prozora, rasvjete i sustava grijanja, kaže Marčinko.

Unatoč tome što je CEI još vrlo udaljen od cilja da do kraja godine u energetsku obnovu uđe 500 zgrada, Marčinko smatra da su dosad došli do važnih iskustava koja će ubrzati realizaciju projekata koji su za Hrvatsku novost, zbog čega su morali tvrtkama organizirati niz edukativnih radionica.

Tome bi trebala pomoći i današnja izmjena Zakona o Centru za praćenje investicija kojom je promijenjena odredba da gradovi sa Centrom ne mogu ugovarati poslove bez postupaka javne nabave.

Dodatni problem predstavlja to što Hrvatska nema registar javnih zgrada, pa se CEI oslanja na procjene po kojima u Hrvatskoj ima između 3000 i 4000 javnih zgrada, dok se pretpostavlja da ukupno ima oko 11.000 objekata u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave.

Marčinko je također najavio da početkom studenoga kreće u realizaciji prvi paket projekata javno-privatnog partnerstva (JPP) ukupne vrijednosti 740 milijuna kuna, a radi se o školama, bolnicama, skladištu MORH-a, zgradama na Trgu pravde u Zagrebu i Hrvatskom državnom arhivu. [H]

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / ENERGO MEDIA

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2