ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Cijena električne energije za građane bit će niža u odnosu na 2016.

Cijena električne energije za građane bit će niža u odnosu na 2016.
Zagreb, 16. veljače 2017. - Ministarstvo zaštite okoliša i energije u srijedu je izdalo priopćenje u kojem se navodi kako će prema modelima koje je Ministarstvo izradilo cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016.
U priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša i energije također navodi sljedeće: Ministarstvo čini sve kako bi spriječilo da se loše odluke bivše Vlade (SDP-HNS), a vezano uz povećanje naknada za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, prelome preko leđa građana. Kao što znate bivša Vlada je 2013. enormnim povećanjem ugovora za obnovljive izvore energije drastično povećala potrebe izdvajanja za sustav poticaja koji su dio računa za građane. Preuzete obaveze samo za 2017. godinu iznose 1,1 milijardu kuna, za 2018. godinu 1,5 milijardi, a za 2019. 1,6 milijardi kuna.

Donošenjem Uredbe o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji u prosincu 2016. spriječeno je značajno poskupljenje do kojega je trebalo doći 1. 1. 2017. Također je smanjen PDV na električnu energiju. To je bio prvi korak koji smo poduzeli te se odmah krenulo u pripremu paketa mjera koje će za građane značiti manju cijenu električne energije, što smo od početka i najavljivali.

Modeli se u ovom trenutku razmatraju i usuglašavaju na razini Vlade RH zajedno s ostalim ministarstvima. Važno je istaknuti da je, uz djelomično povećanje iznosa naknade te uzimajući u obzir smanjenje PDV-a na električnu energiju, krajnji rezultat predloženih modela niža cijena električne energije za građane u odnosu na cijenu koju su plaćali u 2016. godini.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2