ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Čikotić na Energy Investment Forumu o energetskim planovima RH

Čikotić na Energy Investment Forumu o energetskim planovima RH
Zagreb, 17. veljače 2017. - Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić sudjelovao je na 4. Energy Investment Forumu u organizaciji Poslovnog dnevnika.
"Hrvatska industrija ima najveće prilike u poslovima energetske obnove zgrada, izgradnji postrojenja na biomasu i bioplin, proizvodnji opreme za korištenje obnovljivih izvora energije kao i razvoju proizvodnih kapaciteta za električna vozila. Tu su i proizvodnja biomase iz poljoprivrednih ostataka i brzorastućih kultura, izgradnja naprednih energetskih sustava i mreža, razvoj infrastrukture održivog transporta, razvoju infrastrukture za transport i skladištenje CO2. Ukupno, tranzicija prema niskougljičnom gospodarstvu, gledano konzervativno, mogla bi generirati oko 80.000 do 100.000 zelenih radnih mjesta. A time, pritom, nije obuhvaćen i potencijal energetskih projekata", rekao je državni tajnik Čikotić.

Istaknuo je kako su energetska i klimatska politika usko povezane te Ministarstvo zaštite okoliša i energetike upravo radi na dva ključna dokumenta koja će odrediti smjer razvoja – to su niskougljična  i energetska strategija.

Polazište politike Europske unije za put prema niskougljičnom gospodarstvu je cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova od 80-95% do 2050. godine. U bližem razdoblju, do 2030. godine, cilj je smanjenje emisija za 40%, dosezanje udjela obnovljivih izvora energije od 27% i smanjenje energetske potrošnje od 27%.

Ostvarenje tih ciljeva je izazov, ali istovremeno otvara i velike mogućnosti, posebno kada se govori o gospodarstvu i investicijama.

Ministarstvo upravo dovršava Strategiju niskougljičnog razvoja do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu. Strategija se odnosi na sve sektore gospodarstva i ljudske aktivnosti, a osobito je vezana za energetiku, industriju, promet, poljoprivredu, šumarstvo i gospodarenje otpadom.

U energetici, osim smanjenja emisije stakleničkih plinova, njezin cilj je povećanje sigurnosti opskrbe energijom, održivost energetske opskrbe, povećanje dostupnosti energije i smanjenje energetske ovisnosti. Ostvaruje se nizom mjera s prioritetom u promicanju energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, resursne učinkovitosti, naprednih mreža i inteligentnih sustava opskrbe energijom, vozila male emisije i vozila sa električnim pogon, ali i mogućom primjenom tehnologije hvatanja i skladištenja CO2 u geološke formacije. Elektroenergetski sustav doživljavat će transformaciju u smjeru decentraliziranih izvora, prema razvoju naprednih mreža, potrošači energije postat će i proizvođači energije.

Pokrenuta je i izrada Energetske strategije koja će biti usklađena s ciljevima smanjenja CO2 i niskougljičnog razvoja te će omogućiti uravnoteženi energetski razvoj.

Novom strategijom treba postići povećanu sigurnost opskrbe energijom i stabilnost energetskog tržišta uz intenzivnije korištenje novih i konkurentnih tehnologija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

"Planiramo napraviti strategiju koja ne stavlja posebni naglasak na specifične tehnologe već se temelji na dubinskoj analizi o tome koji je optimalan miks različitih izvora proizvodnje energije, a pritom osigurati ostvarenje ciljeva u pogledu smanjenja emisija štetnih plinova. Ovaj izazov promatramo i kao veliku priliku za povećanje učinkovitosti vlastitih resursa, diversifikaciju proizvodnje energije te razvoj novih tehnologija koje bi pomogle razvoju hrvatskog gospodarstva", istaknuo je Čikotić dodavši kako se ne može zanemariti uloga prirodnog plina kao najčišćeg i najprihvatljivijeg fosilnog goriva koje će odigrati značajnu ulogu u tranziciji ka niskougljičnom društvu te je od kapitalnih projekata ne samo od nacionalnog, nego i regionalnog i europskog značaja, istaknuo LNG terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
DESNI
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2