HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Arhiva (EU)

Italija: Na snagu stupa norma za recikliranje solarnih panela

Italija: Na snagu stupa norma za recikliranje solarnih panela
Rim, 26. ožujka 2012. - Stari solarni paneli napokon će moći biti stavljeni van funkcije bez nanošenja štete okolišu. Talijani su naime, odredili 30. lipanj 2012. kao krajnji rok unutar kojeg će tvrtke proizvođači solarnih panela morati pristupiti sustavu ili konzorciju koji će osigurati recikliranje fotonaponskih modula.
Fotonaponski paneli nedavno su uključeni i u Europsku direktivu o električnom i elektroničkom otpadu (WEEE), dok je u talijanskoj nacionalnoj uredbi od 5. svibnja 2011., takozvanom IV. energetskom računu, predviđeno da proizvođači fotonaponskih modula moraju svojim klijentima pružiti jamstva o reciklaži panela kako bi isti mogli steći uvjete za državne poticaje.

Danilo Bonato, direktor konzorcija ReMedia, trenutno jedinog tijela koje može obavljati aktivnosti reciklaže fotonaponskih sustava, pojašnjava kako je Italija u siječnju ove godine premašila brojku od 330.000 aktivnih fotonaponskih elektrana, dok je samo u posljednje dvije godine broj novih fotonaponskih postrojenja porastao za 450%.

Veliki uzlet u intalacijama stavio je Italiju na prvo mjesto po broju instalirane snage iz fotonaponskih postrojenja. No, fotonaponski moduli osim za svog radnog vijeka, mogu donijeti koristi za okoliš i prilikom stavljanja van funkcije.

Naime, fotonaponski sustavi sadrže oporabljive materijale kao što su staklo, aluminij, indij, galij i selenid. U budućnosti će se oporavak navedenih materijala moći smatrati svojevrsnim urbanim rudnikom primarnih i sekundarnih sirovina, uz znatno smanjenje emisija CO2 i potrošnje energije od konvencionalnih sustava dobivanja istih.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2