PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Podgorica, 05. lipnja 2017. - Odbor direktora Elektroprivrede predložio je skupštini dioničara ukidanje odluke o pokriću gubitaka i smanjenju osnovnog kapitala sa pratećim izmjenama Statuta od 30. lipnja 2015. i odluku o odobravanju knjiženja od 9. rujna 2016. godine.
Poništenje ovih odluka znači i da više nema profita koji je prikazivan protekle tri godine, zbog čega neće biti ni isplaćena dividenda. Odbor je ovo predložio na inicijativu kompanijskog menadžmenta, gdje većinu imaju predstavnici talijanske kompanije A2A. O tim prijedlozima izjasniti će se skupština dioničara 3. srpnja.

Kako su objasnili iz EPCG odluke ukidaju jer 2. lipnja 2015. godine, kada su podnijeli zahtjev za odobravanje smanjenja osnovnog kapitala društva od 96 milijuna eura po osnovu pokrića knjiženih gubitaka i isplate dioničarima pa do 25. svibnja ove godine nisu dobili pozitivan odgovor Komisije za vrijednosne papire.

"Ta činjenica onemogućava i izradu bilansa za poslovnu 2016. godinu... Ukoliko Skupština dioničara 3. srpnja usvoji predložene odluke EPCG će napraviti financijske iskaze za 2016. godinu koji će na adekvatan način ukomponirati i promjene koje proizilaze iz poništenih odluka, a sve u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardom i zakonima o računovodstvu i reviziji", objasnili su iz EPCG.

Član predsjedništva Građanskog pokreta URA Dejan Mijović, koji je bio član odbora EPCG tokom Vlade izbornog povjerenja, kazao je "Vijestima" da EPCG mijenja odluke jer je možda "proradio talijanski tužilac, jer ovaj naš sigurno nije".

Krajem ožujka ove godine Mijović je podnio talijanskom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv kompanije A2A zbog, kako je naveo, lažnog prikazivanja financijskih bilansa koje prema njihovom zakonu  predviđa kaznu i do pet godina zatvora.

"A2A je nezakonito smanjila kapital EPCG za 97 milijuna i isknjižila 235 milijuna eura akumuliranih gubitaka iz financijskih bilansi EPCG", kazao je Mijović.

On je više puta upozoravao da vlast ne reagira na javne prozivke da je A2A nezakonito smanjila kapital EPCG i time omogućava A2A da pokuša nezakonito prisvojiti oko 28,5 milijuna eura tako dobivenog profita, i otvoreno sumnjao da se radilo o korupciji na visokoj razini.

Poslije oslobađanja starih gubitaka i smanjenja kapitala EPCG je trebala podijeliti dioničarima za dvije godine oko 50 milijuna eura dividende.

Komisija za vrijednosne papire prekinula je postupak razmatranja zahtjevu EPCG za evidentiranje smanjenja kapitala do dostavljanja mišljenja Instituta certificiranih računovođa i revizora Crne Gore, i postupanja EPCG po istom.

Iz KHOV je potvrđeno  da je taj zaključak o prekidu postupka donesen 30. prosinca 2016. godine, kao i da nisu upoznati sa novim informacijama u vezi ovog slučaja.

Oni su smatrali da način na koji je EPCG smanjila osnovni kapital nije bio u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, zbog čega nisu željeli izdati suglasnost.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz - Vijesti

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2