ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Berlin, 23. listopada 2017. - Crna Gora je po Ustavu ekološka država, a njezin glavni grad Podgorica, nekada Titograd, bio je jedan od najzelenijih gradova na Balkanu. Kako danas stoje stvari? Koliko je Crna Gora doista ekološka država i koliko je Podgorica još primjer zelenog grada? Odgovore na ta pitanja potražili su Marko i Aleksandar, #dw_BalkanBooster dvojac u Podgorici.
Iako po Ustavu važna, u praksi je ekologija jedno od najmanje prioritetnih područja u Crnoj Gori što potvrđuju razni i evidentni ekološki problemi pogotovo u rukovođenju prirodnim resursima i ljepotama, ali i u procesu održivog razvoja. Također, Podgorica sa svojom nekada promijenjenom, sredozemnom klimom, danas postaje neugodan životni ambijent, pogotovo u ljetnim mjesecima. Pored globalnih klimatskih promjena, na sve ovo su jednako utjecali i neplanski urbani razvoj i divlja gradnja, gubljenje zelenih površina u gradu i deforestacija u okolini grada, ali i na ostalim lokalitetima, neadekvatan tretman otpada i generalno nedostatak "zelene" politike i regula koje bi uređivale ovu dimenziju društvene problematike.

Za zemlju u tranziciji i razvoju kakva je Crna Gora za očekivati je da ekologija i ekološka paradigma nisu u vrhu prioriteta te je logično da postoji izvjesna Institucionalna i društvena pasivnost. Međutim, iako u malom broju i ne dovoljno jaki, u Crnoj Gori se polako javljaju pojedinci vizionari i entuzijasti koji kreiraju manje ekološke pokrete i inicijative. Svjesni važnosti ekologije, zdrave životne sredine i zdravog života zajednice, ali i dugoročnog rukovođenja prirodnim resursima, ekološki aktivisti na razne načine doprinose podizanju ekološke svijesti i prakse te u isto vrijeme i samoj društvenoj mobilnosti i angažiranosti.

Jedan od takvih je i Mladen Ivanović, mladi redatelj iz Podgorice koji je svoju ljubav prema prirodi spojio s talentom i ljubavi prema sedmoj umjetnosti. Mladen je filmskim jezikom obrađivao razne ekološke i društvene probleme u Podgorici i Crnoj Gori, a svoj radi i crnogorsku stvarnost predstavio je na međunarodnom festivalu New Balkan Film Fest u Švedskoj, gdje je dobio prvu nagradu  u kategoriji Najbolji debitantski film. U filmu "Između rijeke i ljudi" Mladen se pozabavio ne samo problemom toksičnog i po zdravlje ljudi opasnog deponija na sjeveru Crne Gore, već i kroničnim društvenim i institucionalnim problemima koji pogađaju ovu, na papiru, ekološku državu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / DW - Aleksandar Novović

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2