ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
New York, 12. listopada 2017. - Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje uvijek se preporučuje za konzumiranje umjesto mliječne, čak i na dnevnoj bazi, ali stručnjaci upozoravaju kako treba obratiti pažnju na količinu jer tada čak i ona postaje štetna, piše CNN.
Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok udio flavonoida, antioksidansa koji sprječavaju oksidaciju kolesterola i tako štite krvne žile, snižavaju krvni tlak, poboljšavaju kognitivne sposobnosti i vjerojatno snižavaju rizik od dijabetesa.

Mliječna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bijela ih uopće nema. Crna čokolada ima gorak okus, i što je više flavonoida to je okus gorči. Da bi bila ukusnija, proizvođači je uništavaju obradom, što ubija zdrave sastojke.

"Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekule u zrnima, a onda uvijek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo uništiti, a to su flavonoidi", rekao je Matt Hartings, profesor kemije sa Sveučilišta u Washingtonu.

Iako razina flavonoida varira od jedne do druge vrste crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mliječne. Bogata je mineralima kao što su kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan i kalij, dok stearinska kiselina nema nikakav utjecaj na zdravlje.

Ukoliko je uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, a kod biranja čokolade, važno je uzeti onu sa najmanje 60 postotnim udjelom kakaa.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2