MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Danas na sjednici Vlade o Poduzetničkom impulsu 2013.

Danas na sjednici Vlade o Poduzetničkom impulsu 2013.
Zagreb, 24. siječnja 2013. - Vlada Republike Hrvatske danas će održati 73. po redu sjednicu, na kojoj bi trebala usvojiti, između ostalog, prijedlog 'Poduzetničkog impulsa" odnosno Programa poticanja poduzetništva i obrta za 2013. godinu.
Podsjetimo, 'Poduzetnički impuls' provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta, a cilj programa je da se poticajna sredstva, najčešće bespovratno dodijeljena poduzetnicima i obrtnicima, moraju isplatiti kroz rast broja poduzeća, zaposlenih, kroz povećane prihode tvrtki te ujedno povećane prihode državnog proračuna u razdoblju od najviše tri godine od provedbe programa. Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj čini 99,5 posto ukupnog gospodarstva, udio malih i srednjih subjekata u BDP-u je iznad 50 posto, u zaposlenosti sudjeluju sa 64 posto, a u izvozu sa 42 posto. Dodajmo ovome kako je hrvatsko gospodarstvo po strukturi mikro gospodarstva jer 80% tvrtki su male tvrtke, pa je vjerojatno kako će se poticajne mjere i ove godine usmjeriti na rast i povećanje broja srednjih poduzeća.

Slijedeći ideologiju poticanja poduzetništva i obrtništva zadnjih godina, za očekivati je da će poticaji i ove godine biti usmjereni u nekoliko segmenata - konkurentno poduzetništvo, povoljno financiranje i jamstva, obrazovanje za poduzetništvo i obrtništvo, unapređenje poduzetničke infrastrukture itd.

Podsjetimo, na prošlogodišnjem GREENVEST-u, u organizaciji Saveza za energetiku Zagreba, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, prilikom otvaranja događanja izjavio je "U sklopu narednog Poduzetničkog impulsa otvoriti ćemo natječaj i za razvoj "new age" ekonomije u koju spada i zeleno gospodarstvo kao bitna grana razvoja hrvatskog gospodarstva. Otvoreni smo za sve ideje koje će Hrvatskoj omogućiti razvoj gospodarstva...". Sukladno tomu, nadamo se kako će današnji usvojeni plan 'Poduzetničkog impulsa' za 2013. godinu sadržati i program financiranja "zelenih" poduzetničkih pothvata.

Na današnjoj sjednici Vlade na redu je i usvajanje prijedloga Uredbe o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, ali i usvajanje prijedloga amandmana Vlade Republike Hrvatske na Konačni prijedlog zakona o posebnom porezu na motorna vozila.

Uz osnivanje Odbora za obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, današnja je sjednica Vlade "bogata programom" vezanim uz usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije. Tako je na redu usvajanje Nacrta konačnog prijedloga zakona o kemikalijama, dopuna Zakona o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija, dopuna Zakona o razvrstavanju, označavanju i pakiranju tvari i smjesa, Nacrta konačnog prijedloga zakona o novoj hrani i sastojcima nove hrane, Nacrta konačnog prijedloga zakona o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje i dr.

Otvoreni dio današnje sjednice Vlade zadrži 32, a zatvoreni 3 točke dnevnog reda.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2