HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

Divovska ozonska rupa se smanjuje, no ostaje do 2080.

Divovska ozonska rupa se smanjuje, no ostaje do 2080.
Washington D.C., 11. siječnja 2018. - Divovska rupa u Zemljinom ozonskom omotaču neće se u potpunosti oporaviti za još pola stoljeća, ali znanstvenici američke svemirske agencije NASA imaju dokaze da se ova rupe iscjeljuje i smanjuje.
Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća znanstvenici su otkrili da sprejevi za kosu, rashladne stvari i druge kemikalije oslobađaju tvari koje mogu oštetiti i na koncu uništiti ozon.

Naime, CFC spojevi na kraju svog puta naviše nalete na molekule ozona, a sunčevo zračenje oslobađa plin iz CFC-a. Pod utjecajem klora molekule ozona se raspadaju, a od njih ponovo nastaju obične molekuli kisika. Na taj način se uništava ozonski omotač.

Otvorena ozonska rupa izazvala je globalni alarm,a na koncu je 1987. godine svaka nacija na svijetu potpisala Montrealski protokol kojim se obvezala na smanjenje upotrebe freona za 50 posto. Ovaj ugovor se smatra najuspješnijim sporazumom o zaštiti okoliša u povijesti, a postoje i dokazi da su rezultati ovog ugovora veoma uspješni.

Koristeći satelitske podatke od 2005. do 2016. godine, znanstvenici NASA-e utvrdili su da se razina klora u ozonskom otvoru smanjuje za gotovo 1 posto svake godine.

Ovo je prvi put da su znanstvenici bili u stanju mjeriti kemijski sustav unutar ozonske rupe i promatrati smanjenje oštećenja ozonskog omotača. Ovo je dobra vijest za čovječanstvo, no znanstvenici naglašavaju kako su potrebna desetljeća da ozonska rupa u potpunosti nestane.

"CFC spojevi mogu živjeti od 50 do 100 godina i dugo se zadržavaju u atmosferi. Stoga, kada je riječ o ozonskoj rupi ona će se smanjivati do 2080. godine, a i tada će postojati mala rupa", rekla je Anne Douglass, znanstvenica i koautorica studije.

Rezultati su objavljeni 4. siječnja u stručnom časopisu Geophysical Research Letters. Podsjećamo, ozonska rupa je bila najveća 2000. godine kada je bila široka oko 30 milijuna kvadratnih kilometara.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2