OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Državni tajnik Čikotić s predstavnicima Grada Otočca i struke o projektu hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj

Državni tajnik Čikotić s predstavnicima Grada Otočca i struke o projektu hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj
Otočac, 06. ožujka 2017. - Gradonačelnik Grada Otočca Stjepan Kostelac zahvalio je Ministarstvu i državnom tajniku Čikotiću na omogućavanju prezentacije recenzije elaborata "Analiza mogućih inačica obnove i dogradnje HE Senj te izgradnje PHE Vinodol" koju su izradili stručnjaci Instituta za elektroprivredu i energetiku u suradnji s vanjskim suradnicima.
Predstavnici Grada Otočca i Instituta, naime, smatraju da projekt nastavka izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj-Senj, odnosno druga faza postojećeg sustava, koji razvija HEP, nije najoptimalnije rješenje jer bi doveo do potapanja velikih površina i onemogućavanja razvoja cijelog tog kraja. Stoga je izrađena usporedba tog prijedloga sa drugom mogućom verzijom projekta koja prema njihovu mišljenju donosi više koristi.

Mišo Aničić, direktor Odjeka za graditeljstvo, ekologiju i hidrotehniku Instituta za elektroprivredu i energetiku, istaknuo je kako je službeni projekt koji obuhvaća hidroelektrane Kosinj i Senj 2 nepovoljniji od drugog modela koji bi se bazirao na hidroelektrani Švica i crpnoj hidroelektrani Senj. Kazao je da bi  u slučaju realizacije prvog modela trebalo potopiti oko 800 hektara zemljišta, skuplji je i onemogućava se razvoj poljoprivrede, dok drugi model predviđa potapanje oko 100 hektara, omogućuje razvoj poljoprivrede, reguliranje poplava i omogućava sustav navodnjavanja.

Na sastanku je iznijeto i da bi se odabirom drugog modela omogućio razvoj gospodarstva, turizma i poljoprivrede, čime bi se spriječilo iseljavanje stanovništva.

"Drago nam je da nam se pružila prilika da isprezentiramo i drugi model za koji smatramo da je od općeg društvenog interesa jer njime povećavamo energetsku sigurnost i stabilnost ali istovremeno omogućavamo razvoj i zadržavanje stanovništva na ovom području", rekao je zamjenik gradonačelnika Nenad Janković.

Državni tajnik Ante Čikotić istaknuo je kako je sastanak bio konstruktivan te da će Ministarstvo sagledati sva moguća rješenja uzimajući u obzir i utjecaj projekata na razvoj lokalne zajednice.

"Napravit će se analize isplativosti svih ovih varijanti rješenja te ćemo definirati projektni zadatak ne samo kroz energetiku, nego i uzimajući u obzir širi društveni kontekst. Konačna odluka mora biti utemeljena na cjelovitoj analizi", rekao je Čikotić.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2