ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

EIB za plinovod TAP odobrila najveći zajam u energetici

EIB za plinovod TAP odobrila najveći zajam u energetici
Luksemburg, 08. veljače 2018. - Europska investicijska banka (EIB) odobrila je do sada najveći zajam za neki energetski projekt. Zajam za Transjadranski plinovod (TAP), u iznosu od 1.5 milijardi eura biti će iskorišten za izgradnju cjevovoda kojim će plin ići od Kaspijskog jezera do Mediterana.
Uprava EIB-a dogovorila se o financiranju energetskog i transportnog projekta vrijednog 6.5 milijardi eura, ali je ta dugo čekana odluka bacila sjenku na projekt TAP.

Naime, odluka o zajmu trebala je biti donesena u prosincu. Međutim, banka sa sjedištem u Luksemburgu odložila je odlučivanje s obrazloženjem da mora podrobnije razmotriti projekt.

TAP će biti europski krak Južnog plinskog koridora, velikog infrastrukturnog projekta za prijenos fosilnog goriva. Koridor će ići iz Azerbejdžana preko Turske do sjeverne Grčke i Albanije i zatim do juga Italije.

Potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell rekao je 6. veljače za Rojters da će projekt TAP pridonijeti zamjeni opadajuće europska proizvodnje i osigurati diverzifikacija izvora plina, kao i prijelaz sa ugljena na plin u srednjoj i jugoistočnoj Europi.

Procenjuje sa da će tim plinovodom godišnje stizati deset milijardi kubnih metara plina sa polja Šah Deniz 2 u Azerbejdžanu. Međutim, već su se javile i neke nove bojazni oko tog plinovoda, nakon što je ruski Gasprom predložio da i on dobije mogućnost za isporuku svog plina preko ovog plinovoda.

U međuvremenu su i protivnici plinovoda TAP sve glasniji. Ekološki aktivisti ukazuju da lokalne zajednice već trpe posljedice izgradnje, kao i da je plinovod nekompatibilan sa ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma.

Nevladina organizacija CEE Bankwatch u nedavno objavljenoj studiji tvrdi da za plinski koridor niti jedan investitor nije napravio procjenu utjecaj na klimu. Ta organzacija upozorava da će ovaj projekt biti poguban po klimu, kao i projekti na ugljen, i to zbog curenja metana i emisija CO2.

TAP je jedan od Projekata od zajedničkog interesa (PCI) Europske komisije. Na listi PCI su energetski projekti koji su označeni za povoljniji tretman jer se smatra da su u skladu sa energetskim i klimatskim ciljevima EU. Mnogi projekti na toj listi se odnose na interkonektore za električnu energiju i plinovode.

Mjesto plinovoda TAP na listi obrazloženo je time što će omogućiti tranziciju sa najprljavijeg fosilnog goriva i pomoći diverzifikaciju isporuka energije u bloku, kao i smanjenje europske ovisnosti o Rusiji.
 
Međutim, lista PCI našla se na meti oštrih kritika još kada ju je Europska komisija objavila 2017. i grupa europarlamentaraca iz različitih grupa u EP u siječnju službeno podnijela primjedbe na PCI. To znači da će, prvi put, lista ići na glasanje koje je zakazano za sljedeći sastanak odbora za energiju krajem veljače.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Euractiv

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2