PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Berlin, 20. ožujka 2017. - Njemačka energetska kompanija E.ON planira dodatnu prodaju imovinu i smanjenje broja radnika kako bi srezala dug, nakon što je otpis Unipera iz bilance doveo do gubitka u prošloj godini od 16 milijardi EUR što prelazi tržišnu vrijednost kompanije.
Odluka E.ON-a, provedena prošle godine, da izdvoji segment konvencionalne proizvodnje struje i trgovanje u zasebnu kompaniju Uniper, tržište nije prihvatilo kao plan rivalske kompanije RWE da putem IPO-a odvoji zdravi dio poslovanja: obnovljive izvore energije, mrežu i maloprodaju. E.ON planira smanjiti dug na oko 20 milijardi EUR, promatrano na srednji rok, sa 26,3 milijarde EUR duga registriranog na kraju 2016, kroz smanjenje vlasničke pozicije u Uniperu i prebacivanjem udjela u toku Nord Strem 1 u mirovinski fond.

E.ON planira smanjiti godišnje troškove za oko 400 milijuna EUR do 2018. godine, što podrazumijeva i otpuštanje 1.300 zaposlenih odnosno oko 3% od ukupnog broja radnika.

Uprava je predložila dividendu od 0,21 EUR po dionici (dividendni prinos od 3,1%), što je u skladu s očekivanjima investitora, sa ciljem da se sljedeće godine dividenda poveća na 0,30 EUR. Za tekuću godinu E.ON planira poslovnu dobit u rasponu 2,8-3,1 milijardu EUR i prilagođenu neto dobit u rasponu 1,2-1,45 milijarde EUR.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Wisebroker

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2