ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

ESA: Za projekt ExoMars trebamo dodatnih 400 milijuna eura

ESA: Za projekt ExoMars trebamo dodatnih 400 milijuna eura
Pariz, 29. studenog 2016. - Samo mjesec dana nakon što se njihov skupi modul "slupao" o površinu Marsa Europska svemirska agencija (ESA) od svojih je država članica zatražila dodatnih 400 milijuna eura za dovršetak misije istraživanja ovog planeta pod nazivom ExoMars.
U sklopu te misije u dva dijela u listopadu je u orbitu uspješno poslana svemirska letjelica, no modul koji je dizajniran da pripremi teren za mobilni rover, a koji je trebao stići 2020, uništen je na površini Marsa.

Cilj ExoMarsa jest potraga za dokazima prošlog ili sadašnjeg života na crvenom planetu.

Kako bi dovršila misiju, ESA-i je potrebno "malo više od 400 milijuna eura, u što je uključen sav tehnički rad za dovođenje vozila u fazu lansiranja", rekao je David Parker, direktor ESA-inog programa za ljudski let i robotska istraživanja.

Ministri 23 države koje podržavaju europski svemirski program, uključujući Kanadu, odlučiti će o tome hoće li pokriti novonastale troškove na idućem susretu, koji će se sljedećeg četvrtka i petka održati u Luzernu u Švicarskoj.

Predsjednik ESA-e Jan Woerner upozorio je ranije ovog mjeseca da će ExoMars, čiji je budžet ranije iznosio 1.5 milijardi eura, trebati još "nekoliko stotina milijuna" kako bi se projekt dovršio.

Problemi oko financiranja već su odgodili lansiranje rovera za dvije godine.

Nakon što je obrađena gomila podataka, ESA je u četvrtak objavila da je modulu Schiaparelli, koji se razbio na površini Marsa, otkazalo računalno mjerenje rotacije.

Zbog toga su se padobran, zaštitni toplinski štit i potisnici za kočenje pokrenuli prekasno, pa je modul udario u površinu Marsa brzinom od 540 km/h.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2