PUNIONICA NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bruxelles, 31. svibnja 2017. - Europska unija nema dovoljno učinkovit sustav kontrole ribarstva koji bi garantirao održivost ribljeg fonda, pokazao je izvještaj Europskog revizorskog suda objavljen 30. svibnja.
Učinkovitost zajedničke politike ribarstva umanjuju slabosti u sustavu kontrole flota i mjerama upravljanja ribarstvom, istaknuli su revizori EU.

Posebno su ukazali na propuste u četiri zemlje u kojima su provedene kontrole: Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Velikoj Britaniji, odnosno u Škotskoj.

Konkretno, ove zemlje ne provjeravaju precizno podatke o kapacitetu ribarskih flota, ističe Revizorski sud, koji posebno navodi da nema provjere pogonske snage, kao i da postoji neusklađenost između dostavljenih podataka i dokaznih dokumenata.

Pored toga satelitski sustav nadzora brodova pokriva tek svaki 10. brod, što je posljedica brojnih odobrenih izuzetaka.

Čak i u slučajevima kada države članice korektno upravljaju kvotama za ribarstvo koje im je Bruxelles dodjelio, događa se da tijela nadležne za raspodjelu tih kvota u okviru države ne znaju kriterije za podjelu.

"Države teško mogu znati tko u praksi koristi mogućnosti za ribarenje, i procjeniti eventualni negativni utjecaj na okoliš i lokalne zajednice", navode revizori.

Cilj zajedničke ribarske politike je sprječavanje prekomernog izlova i da garantiranje održivosti fonda vodenog živog svijeta u različitim zonama ribarenja.

Revizorski sud dovodi u pitanje i kontrolu brodova po povraku u luku, jer je primjetio značajnu neusklađenost između prijavljenog istovara riba, i kasnijih podataka dobivenih tijekom prve prodaje.

Revizori takođe ukazuju da kazne i dalje nisu dovoljne da bi obeshrabrile potencijalne prekršitelje propisa.  

Najzad, države nemaju obavezu davanja preciznih podataka o zonama ribarenja, veličini brodova i sredstvima koja se koriste za izlov.  

"Neki propisi se moraju mijenjati kako bi države članice mogle kontrolirati ribarenje na učinkovit način", navode revizori u izvještaju.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / EURACTIV

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2