DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

EU prihvatila odluku UN o kršenju zakona o zaštiti okoliša

EU prihvatila odluku UN o kršenju zakona o zaštiti okoliša
Bruxelles, 24. srpnja 2017. - Europska unija je prihvatila odluku Ujedinjenih naroda koja kaže da je blok prekršio međunarodne zakone koji garantiraju javnosti pristup pravnim postupcima vezano uz teme zaštite okoliša.
Odbor UN-a je u ožujku priopćio da je Unija prekršila tzv. Aarhušku konvenciju sprječavajući građane da odluke EU o zaštiti okoliša iznese pred sud. Odbor je kao neposredne krivce imenovao i EU zbog nepoštovanja njene regulative iz 2006. i njen Sud pravde zbog povrede pravne filozofije i znanosti, navodi se u izjavi Savjeta ministara u kojoj se prihvaća odluka Odbora UN-a.

"EU i njene članice ponavljaju svoju punu posvećenost principima i ciljevima Aarhuške konvencije o pristupu informacijama, javnom sudjelovanju u procesu odlučivanja i pristupu pravosuđu kad je riječ o temama iz sektora okoliša , kao i nepokolebljivo poštovanje mehanizama usklađenosti Konvencije", navodi se u priopćenju Savjeta.

Odluka Odbora UN-a najviše je obradovala pokret zelenih. Grupa zelenih aktivista CleanEarth pozdravila je odluku Savjeta, dodavši da bi odbijanje zaključaka UN-ovogo Aarhuškog odbora bio najveći skandal od nastanka Konvencije 1998.

Grupa smatra da bi prijedlog Komisije napravio "tragičan presedan" šaljući jasan signal da Komisija institucije EU izuzima od obaveze usklađivanja sa međunarodnim zakonima, a da samo zemlje EU i druge potpisnice Konvencije trebaju osigurati javnosti pristup pravosuđu.

Komisija je, s druge strane, u izjavi priopćila da "žali" zbog jednoglasne odluke Savjeta ministara protiv njenog prijedloga, ali da ostaje "potpuno posvećena principima i ciljevima Aarhauške konvencije".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Euractiv

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2