ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

EU uskoro uvodi znatno stroža pravila za autoindustriju

EU uskoro uvodi znatno stroža pravila za autoindustriju
Bruxelles, 05. travnja 2017. - Europski parlament usvojio je strože propise koji imaju za cilj spriječiti ponavljanje Volkswagenovog skandala s manipulacijama emisijama štetnih plinova.
Za nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Bruxellesa i omogućiti izricanje kazne proizvođačima automobila u iznosu do 30.000 eura po vozilu, glasalo je 585 zastupnika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija Reuters.

"Nove mjere na kraju će ukloniti dizel-automobile s cesta. Dizel-vozila neće nestati iznenada, ali nakon ovogodišnjeg rada prilično sam uvjerena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti", izjavila je europska povjerenica za industriju Elżbieta Bienkowska.

Prema novom nacrtu zakona, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU-a morati će financirati centre za testiranje ispušnih plinova.

Službeni Bruxelles također će dobiti ovlaštenje za provedbu kontrole vozila i određivanje kazni u slučaju prekršaja.

Ovaj zakon, međutim, tek treba biti finaliziran u pregovorima europskih parlamentaraca, Europske komisije i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal s VW-om iz rujna 2015. godine, koji je u svojih 11 milijuna automobila širom svijeta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih plinova, Europska komisija predložila je izmjenu propisa u vezi s načinom na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Al-Jazeera Balkans

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2