OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Okoliš

EU za GM žitarice, a Rusija za organsku poljoprivredu

EU za GM žitarice, a Rusija za organsku poljoprivredu
Bruxelles, 21. rujna 2017. - Prošlog tjedna sud u EU odlučio je kako Italija ne može zabraniti genetski modificirane žitarice koje je odobrila EU.
Time je javno podržano uvođenje GMO, dok s druge strane, Rusija povećava proizvodnju i izvoz organske hrane. GMO je, inače, u Rusiji zabranjen od prošle godine.

"Odnedavno, tržište organske hrane definitivno je prošireno u Rusiji, a organski proizvedena hrana vrijedi oko 178 milijuna dolara, što je ogromno povećanje od 2010. godine", rekla je ekonomistica Irina Kobuta koja radi pri Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Rusija izvozi organsku heljdu, proso, lan i šumske proizvode - divlje jagode, gljive, orahe i ljekovito bilje - u različite zemlje. Rusija također izvozi i organsku pšenicu u EU.

Prije dvije godine, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je planove kojim će zemlja postati najveći dobavljač zdrave, ekološki čistije i kvalitetne hrane koju su zapadni proizvođači "odavno izgubili".

Rusija već ima značajan udio na europskom tržištu, ali postoje prepreke u povećanju tog udjela, priznaje Kobuta.

Zbog nedostatka odgovarajuće regulative u Rusiji, lokalni proizvođači koji žele raditi u organskoj hrani moraju dobiti certifikate od trećih strana kao što su SAD ili EU, kako bi označili svoje proizvode kao službeno bio ili organskima i tako ih izvoze izvan Rusije.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2