HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

EU zabranila neonikotinoide koji dokazano štete pčelama

EU zabranila neonikotinoide koji dokazano štete pčelama
Bruxelles, 08. svibnja 2018. - Države članice EU-a krajem travnja su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.
Ovo znači da će se pesticidi moći koristiti samo u zatvorenim staklenicima.
Pčele i drugi insekti vitalni su za proizvodnju globalne hrane jer oni oprašuju tri četvrtine svih usjeva. EU je 2013. godine zabranila upotrebu neonikotinoida na cvjetnim usjevima koji privlače pčele kao što su uljarice.

U veljači ove godine EU je razmatrala izvještaj znanstvenika koji su zaključili da visoki rizik za pčele i divlje pčele predstavljaju pesticidi koji se koriste u bilo koju svrhu na vanjskim poljima jer kontaminiraju tlo i vodu. To je dovelo do toga da se pesticidi pojavljuju i u divljem cvijeću i nasljednim usjevima. Nedavna studija uzoraka meda pokazala je da su globalno kontaminirani neonikotinima.

"Komisija je predložila ove mjere mjesecima ranije. Zdravlje pčela im najveći značaj za mene jer se tiče bioraznolikosti, proizvodnje hrane i okoliša", rekao je europski povjerenik za sigurnost hrane i zdravlja Vytenis Andriukaitis.

Neonikotinoidi štete pčelama jer im oštećuju pamćenje i smanjuju broj pčela matica. Također, uništavaju kolonije pčela. Druga istraživanja pokazala su da je 75 posto letećih insekata nestalo u Njemačkoj upravo zbog upotrebe ovog insekticida, što je uzbunilo EU stručnjake koji su izdali upozorenje od izazivanja "ekološkog armagedona".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.A.B.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2