ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Bruxelles, 16. ožujka 2017. - Europska komisija je ovaj tjedan izrazila zadovoljstvo jer se plinski div Gazprom, pod kontrolom ruske države, obavezao na sporazumno rješenje istrage pokrenute zbog njegove zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu u osam zemalja EU.
EU zamjera Gazpromu "provođenje strategije podjele tržišta plina u Srednjoj i Istočnoj Europi".

Ta moćna energetska kompanija se krajem prosinca prošle godine u pisanom obliku obvezala da će svoje poslovanje usuglasiti s propisima EU u nadi da će time postići sporazum o okončanju istrage.

Ako treće strane prihvate ove obaveze Gazproma, one će postati zakonski obavezujuće i procedura će biti završena.

Ali, ako Gazprom svoja obećanja ne provede u praksi, Europska komisija bi ga mogla kazniti oduzimanjem deset posto godišnjeg prometa koji je 2015. godine iznosio 82,9 milijardi eura.

EU je postupak protiv Gazproma pokrenula u travnju 2015. godine, poslije nekoliko mjeseci istrage, formalno mu podnoseći "izjavu o primjedbama" na njegovo poštovanje europskih propisa o konkurenciji, što se smatra optužnicom.

Europska komisija je tada optužila tog energetskog giganta da nameće zabrane izvoza i odredbe kojima korištenje kupljenog plina ograničava na samo jednom teritoriju. Ova tvrtka tako zauzima i dijeli tržište u osam zemalja-članica: Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj.

Ova kompanija svoju dominantnu poziciju u Bugarskoj i Poljskoj koristi i da bi u korištenju plinovoda došla do povoljnog rješenja za trgovce plinom na veliko.

U svom obećanju Gazprom je najavio kako će ukloniti "sve ugovorne barijere za slobodan transport plina", i poduzeti konkretne korake koji bi omogućili bolju integraciju tržišta.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2