ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Energetska zajednica od 1. travnja ponovo uvodi sankcije BiH

Energetska zajednica od 1. travnja ponovo uvodi sankcije BiH
Sarajevo, 20. ožujka 2017. - Od 1. travnja Bosni i Hercegovini ponovo će biti uvedene sankcije, potvrdio je za BHRT direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač. Ovim će u pitanje biti dovedene desetine milijuna eura koje su namijenjene energetskom sektoru u ovoj zemlji.
Kako je ranije upozorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, radi se o sankcijama koje su već bile ukinute u listopadu 2016. godine.

Sada će ponovo biti uvedene zbog toga što dogovor prema kojem je do kraja ožujka trebal usaglasiti preostale sporne odredbe državnog zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina, nije ispoštovan.

Ministar Šarović rekao je kako je njegovo ministarstvo prije mjesec dana uputilo usuglašeni tekst zakona entitetskim ministrima, ali entiteti još nisu dali svoje mišljenje, zbog čega zakon ne može u parlamentarnu proceduru.

Iz Republike Srpske tvrde da zahtjev Energetske zajednice da se na nivou BiH kreira Zakon o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i plina, predstavlja još jedan pokušaj prijenosa nadležnosti.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS neće biti kriva za ponovno uvođenje sankcija, ukoliko do toga zaista dođe.

"Jasno smo rekli kakav je naš odnos generalno prema svemu što treba da se uokviri ili donese na nivou BiH, a to je da se Republika Srpska mora vidjeti u svakom dokumentu, svakoj aktivnosti koja se proizvodi ovdje, zbog toga što imamo nadležnosti za određene stvari i hoćemo da one budu prepoznate", rekla je Cvijanović.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / FENA

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2