HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Energija

Energetski sektor mora biti u službi građana i industrije

Energetski sektor mora biti u službi građana i industrije
Zagreb, 16. veljače 2017. - Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sudjelovao je u srijedu na međunarodnoj konferenciji Central & Eastern European Gas Conference | CEE Gas 2017.
U svom uvodnom izlaganju na konferenciji ministar Dobrović je istaknuo kako su glavni ciljevi nove energetske strategije funkcionalno tržište energije i realne cijene, povećanje sigurnosti opskrbe, učinkovita regulacija mrežnih djelatnosti, promicanje naprednih energetskih mreža, povećanje dostupnosti energije, smanjenje energetske ovisnosti. Energetski sektor mora postati učinkovit i u službi građana i industrije te poticati razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

"Novom Energetskom strategijom, čiju smo izradu pokrenuli, energetska politika Hrvatske će se uskladiti s klimatskom i energetskom politikom EU te omogućiti održivi razvoj energetskog sektora. Moramo poticati tehnologije koje će dugoročno dovesti do smanjenja cijene energije za građane i industriju, što će biti od velikog značaja za poticanje ekonomskog rasta. Istovremeno, treba povećati otpornost sustava na vanjske utjecaje, kao na primjer cijene nafte", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike na konferenciji Central & Eastern European Gas Conference | CEE Gas 2017.

RH je posvećena rastu udjela obnovljivih i "zelenih" izvora energije, no ne može se zanemariti i uloga prirodnog plina kao najčišćeg i najprihvatljivijeg fosilnog goriva koje će odigrati značajnu ulogu u tranziciji ka niskougljičnom društvu budućnosti.

"Najvažniji projekt u sektoru plina svakako je izgradnja LNG terminala na otoku Krku. Taj je objekt značajan ne samo za RH, već i za regiju, donoseći na taj način nove mogućnosti opskrbe, otvarajući tržište novim izvorima dobave i tako direktno povećavajući sigurnost opskrbe", istaknuo je ministar Dobrović.

Vlada je prošle godine dala jasan smjer da se ide na razvoj plutajućeg terminala, pa se njegova realizacija planira u 2019. godini. Na taj način zadovoljit će se dva važna europska kriterija – sigurnost opskrbe i diversifikacija izvora.

LNG terminal na Krku treba promatrati i kroz čitav niz drugih rješenja koje on uvodi. Tu se ponajprije misli na uvođenje alternativnih rješenja u prometnom sektoru, kako na kopnu tako i na moru. Tu je i razvoj novih mogućnosti, primjerice u poljoprivredi i turizmu jer će razvojem tehnologije on i u tekućem stanju postati izvor goriva koji pruža niz mogućnosti, primjerice energiju grijanja, ali i hlađenja.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / MZOIP

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2