OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Enlight Renewable Energies, Erste i EBRD financiraju vjetropark Kovačica

Enlight Renewable Energies, Erste i EBRD financiraju vjetropark Kovačica
Beograd, 26. rujna 2017. - Jedan od najvećih vjetroparkova u Srbiji, sa 38 turbina, instaliranog proizvodnog kapaciteta 104,5 MW, biti će izgrađen u Kovačici.
Čitav projekt stajati će 189 milijuna eura. Vlasnik projekta je Enlight Renewable Energies, izraelska kompanija koja se bavi izgradnjom postrojenja za obnovljivu energiju, čije se dionice prodaju na burzi.

Očekuje se kako će vjetropark početi sa radom krajem 2018. godine. Financiranje u iznosu od 142 milijuna eura će se obaviti putem paralelnih kredita koje odobravaju Erste Group Bank AG (uz podršku Njemačke izvozno-kreditne agencije Euler-Hermes), Erste Banka Srbija i EBRD. Vjetropark u Kovačici će smanjiti godišnju emisiju CO2 u Srbiji za oko 247.000 tona i doprineti ambicioznom cilju Srbije da podigne udio potrošnje energije iz obnovljivih izvora na 27 posto u 2020. godini.

Opsrkba električnom energijom u Srbiji uglavnom dolazi iz velikih starih hidroelektrana i termoelektrana na lignit, a vlada je definirala jasne ciljeve u sektoru energetike sa namjerom da izađe u susret sve većoj potražnji za električnom energijom na održiv, pouzdan i ekonomičan način.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2