OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Europa: 1.4 milijardi eura za svemirska istraživanja

Europa: 1.4 milijardi eura za svemirska istraživanja
Bruxelles, 03. prosinca 2016. - Europski ministri odobrili su 1.4 milijardi eura za europsku misiju na Mars i Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).
Ova sredstva dio su većih investicija od 10.3 milijardi eura koje su odobrene na dvodnevnom sastanku Europske svemirske agencije (ESA) i ministara EU.

Cilj je da se konačno pošalje rover na Mars, a Europa ostane uključena u rad ISS-a, zajedno sa SAD-om, Kanadom, Japanom i Rusijom.

ESA je uoči sastanka u Luzernu u Švicarskoj upozorila da bi razgovori mogli biti "izazovni" s obzirom na "trenutnu ekonomsku i političku situaciju u Europi".

Također, testna tehnologija koja je stajala 230 milijuna eura, a napravljena je kako bi se osigurao teren za rover, razbila se na Marsu u listopadu.  

Međutim, generalni direktor ESA-e Jan Woerner objavio je u petak da su se ministri iz 22 zemalja članice ESA, plus Slovenija i Kanada, koje čine vijeće, složili oko "velike svote novca za budućnost".  "To nam zaista daje poticaj da idemo dalje", rekao je.

Ministri koji su nadležni za različite grane, od trgovine, ekonomije, tehnologije i visokog obrazovanja, složili su se o ulaganju od 1.45 milijardi eura do 2021. godine.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2