MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Politika

Europska unija do 2050. želi postići smanjenje emisija stakleničkih plinova od 80 do 95% u usporedbi s razinama iz 1990. godine

Europska unija do 2050. želi postići smanjenje emisija stakleničkih plinova od 80 do 95% u usporedbi s razinama iz 1990. godine
Zagreb/Bruxelles, 13. rujna 2017. - Studijsko putovanje na temu energetike u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj održat će se od 13. do 15. rujna u Bruxellesu, a obuhvatit će posjet Europskoj komisiji i offshore vjetroelektrani Nobelwind na sjeveru Belgije kojom upravlja kompanija Parkwind[1], pri čemu će se hrvatskoj delegaciji osigurati razgovori s odabranim predstavnicima Europske komisije i Francois Van Leeuwenom, direktorom Parkwinda. Studijsko putovanje organizira se s ciljem sveobuhvatnog informiranja hrvatske delegacije o energetskoj politici Europske komisije, kao i o tome kako će se takva politika odraziti na Republiku Hrvatsku. Ovim studijskim putovanjem Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj isto tako nastoji uspostaviti nove i razviti postojeće odnose s nacionalnim medijskim novinarima koji u Hrvatskoj izvještavaju o temama energetike. Ispred Saveza za energetiku Hrvatske i medijskog portala croenergo.eu sudjelovat će Tomislav Marjanović.
Sigurnost opskrbe energijom strateški je cilj Republike Hrvatske i preduvjet gospodarskog razvoja. Jedan od ključnih problema hrvatskog energetskog sektora je njegova višegodišnja stagnacija zbog nedostatka novih investicija, dok je situacija u kontekstu obnovljivih izvora energije nedovoljno razvijena. Ovo je pitanje posebno važno jer Hrvatska uvelike ovisi o uvozu energije, posebice plina. Također, vidljiva je nedosljednost u hrvatskom praćenju europske energetske politike, kao i nedostatak strateških dokumenata za razdoblje do 2050. godine. Hrvatska sve više ističe potrebu za prijelazom iz sektora ugljika u sektor niske razine ugljika. Također, za energetsku sigurnost Hrvatske i Srednje Europe od posebnog je interesa izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda i povezivanje sa plinovodom TAP. U tom kontekstu, LNG terminal se smatra vrlo prikladnom opcijom.

Energetske politike Europske unije usmjerene su na tri glavna cilja: Osiguravanje opskrbe energijom kako bi se osigurala pouzdana opskrba energijom u bilo koje vrijeme i na bilo kojoj lokaciji; Osigurati da pružatelji energije djeluju u konkurentnom okruženju koje osigurava pristupačne cijene za domove, tvrtke i industriju; Održiva potrošnja energije, kroz smanjenje emisija stakleničkih plinova, zagađenja i ovisnosti o fosilnim gorivima.
PARKWIND1309_2.jpg
Ovi ciljevi pomoći će državama članicama Europske unije u rješavanju najznačajnijih energetskih izazova. Među njima, ovisnost Europske unije o uvozu energije predstavlja posebno važnu problematiku, a ona (Europska unija) trenutno uvozi više od polovice svoje energije po cijeni od 350 milijardi eura godišnje. Ostali važni izazovi uključuju rastuću globalnu potražnju i nedostatak goriva poput sirove nafte, što pridonosi višim cijenama. Osim toga, kontinuirano korištenje fosilnih goriva u Europskoj uniji uzrok je globalnog zatopljenja i onečišćenja.

Ključna područja politika koje će pomoći Europskoj uniji u postizanju ovih ciljeva uključuju:
Europsku energetsku uniju koja će osigurati sigurnu, pristupačnu i čistu energiju za građane i tvrtke kroz dopuštanje slobodnog protoka energije preko državnih granica unutar Europske unije te donošenje novih tehnologija i obnove infrastrukture s ciljem smanjenja računa za kućanstava, stvaranje radnih mjesta i poticanje rasta.; Europsku strategiju energetske sigurnosti koja predstavlja kratkoročne i dugoročne mjere za potporu sigurnosti opskrbe u Europskoj uniji.; Otporno i integrirano tržište energije diljem unutarnjeg energetskog tržišta Europske unije. U tu svrhu izgrađuju se novi plinovodi i prijenosna elektroenergetska infrastruktura za razvoj mreža za plin i električnu energiju na razini Europske unije, a zajednička su pravila osmišljena s ciljem povećanja konkurencije među dobavljačima i promicanja izbora potrošača.; Povećanje domaće proizvodnje energije na razini Europske unije, uključujući razvoj obnovljivih izvora energije.; Promicanje energetske učinkovitosti.; Sigurnost diljem energetskih sektora Europske unije sa strogim pravilima o pitanjima kao što su odlaganje nuklearnog otpada i rad naftnih i plinskih offshore platformi.
PARKWIND1309_3.jpg
Države članice Europske unije složile su se kako se do 2030. godine moraju ispuniti sljedeći ciljevi: obvezujući cilj Europske unije od najmanje 40% smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. godine, u usporedbi s 1990. godinom; obvezujući cilj od najmanje 27% obnovljive energije na razini Europske unije; povećanje energetske učinkovitosti od najmanje 27%, koje će biti revidirano do 2020. godine s mogućnošću povećanja cilja na 30% do 2030. godine; dovršetak unutarnjeg tržišta energije postizanjem cilja interkonekcije tržišta električne energije od 15% između država članica Europske unije do 2030. godine te promicanjem i razvijanjem važnih infrastrukturnih projekata.

Ovi ciljevi Europskoj uniji pružaju stabilan okvir politika o emisijama stakleničkih plinova, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, što investitorima daje veću sigurnost i potvrđuje globalno vodstvo Europske unije u ovim sektorima. 30. studenog 2016. godine Komisija je objavila paket nacrta zakonskih prijedloga namijenjenih za postizanje ovih ciljeva. Mjere uključuju nacrte prijedloga o razvoju i kreiranju tržišta električne energije, obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti. Europska unija želi postići smanjenje emisija stakleničkih plinova od 80 do 95 posto u usporedbi s razinama iz 1990. godine, a Energy Roadmap 2050 analizira niz scenarija o tome kako taj cilj postići.

[1] Parkwind je tvrtka osnovana 2012. godine i bavi se razvojem, financiranjem i izgradnjom vjetroparkova u Sjevernom moru. Tri vjetroparka kojima kompanije upravlja su Belwind, Northwind i Nobelwind, koji zajedno imaju 177 vjetroagregata, a procjenjuje se da energijom opskrbljuju oko 410.000 kućanstava.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT
PARKWIND1309_4.jpg

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2