ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Europski parlament ratificirao trgovinski sporazum CETA

Europski parlament ratificirao trgovinski sporazum CETA
Bruxelles, 16. veljače 2017. - Europski parlament ratificirao je trgovinski sporazum između Europske unije i Kanade, a koji bi trebao povećati razmjenu usluga, robe i ulaganja između Kanade i EU-a, te ukinuti gotovo sve carine u trgovini između dvije strane, prenosi DPA.
Kanadski premijer Justin Trudeau kazao je da je Kanada zadovoljna što je Europski parlament većinskim glasovima odobrio implementaciju sporazuma o slobodnoj trgovini i strateškom partnerstvu sa Ottawom.

"Današnje glasanje je uzbudljiv korak na putu koji će donijeti beneficije slobodne trgovine i sporazuma o partnerstvu Kanadi i Europljanima", kazao je Trudeau.

"CETA je zajedno sa drugim sporazumom između EU i Kanade, Sporazumom o strateškom partnerstvu (SPA) postavila podlogu za još jače odnose s Europskom unijom za široki spektar pitanja, uključujući ljudska prava, međunarodni mir i sigurnost i okolinu", dodao je Trudeau.

Povjerenica EU za trgovinu Cecilia Malmstrom kazala je da će državljani Europske unije, kao i tvrtke uživati pogodnosti ovog trgovinskog sporazuma.

"CETA ukida birokraciju i skoro sve carine od prvog dana, a izvoznici će uštediti više od 500 milijuna eura godišnje", kazala je Malsmstrom u obraćanju parlamentarcima.

Protivnici ovog sporazuma ukazali su na skrivene namjere istog i kazali da bi se trenutni standardi proizvoda široke potrošnje mogli pogoršati, a oko stotinu demonstranata se okupilo ispred zgrade Europskog parlamenta i tražilo od delegata da obustavi ovaj sporazum.

Privremena primjena moći će početi već u travnju ove godine, a nakon ratifikacije u Europskom parlamentu biti će potrebna i ratifikacija nacionalnih i regionalnih parlamenata u EU.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / FENA

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2