TOP

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Lifestyle

"Europsku Amazonu" možete posjetiti i iz dnevnog boravka

"Europsku Amazonu" možete posjetiti i iz dnevnog boravka
Zagreb, 22. ožujka 2017. – Da biste doživjeli iznimnu prirodnu ljepotu naših rijeka Mure, Drave i Dunava od sad se više ne trebate smočiti. WWF je naime u suradnji s biologom i snimateljem Goranom Šafarekom snimio panoramski 360° video "Europske Amazone" te je od sada možete "posjetiti" sa svog kauča u dnevnom boravku ili iz ureda i odmoriti oči od poslovnih dokumenata. Video, koji možete pogledati na Youtube kanalu WWF Adrije, snimljen je prošloga ljeta suvremenom Samsungovom kamerom.
Budući UNESCO-v Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. "Europska Amazona"  milijun je hektara velik riječni krajolik donjih tokova tih rijeka i među najvećim slatkovodnim biserima Europe. Prirodna oaza dužine 700 kilometara koja se proteže kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju nudi dom brojnim zaštićenim vrstama među kojima su iznimno rijetki orao štekavac i crna roda te brojne endemske vrste riba. Napori WWF-a za zaštitu ovog jedinstvenog krajolika traju već četvrt stoljeća. UNESCO je već uključio područje u Hrvatskoj i Mađarskoj u svoju baštinu, a susjedne su zemlje upravo u procesu nominacije za UNESCO rezervat biosfere. Kada ga napokon proglase, bit će to velika pobjeda za ljude i prirodu ovog područja.  
 
Kako bi se što bolje pripremili za budući rezervat biosfere, državne institucije u pet država, zaštićena područja i nevladin sektor, provode nekoliko EU projekata. Projekt DRAVA LIFE ističe se kao prvi projekt obnove rijeka u Hrvatskoj i predstavlja dobar primjer modernog i održivog upravljanja rijekama u cijeloj regiji.
 
"EU LIFE projekt 'DRAVA LIFE – integrirano upravljanje rijekom ' provodimo kroz suradnju s Hrvatskim vodama, Javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije te Zelenim  Osijekom. Partneri ćemo obnoviti ekosustave i unaprijediti ekološko stanje Drave, te tako povećati zalihe podzemnih voda i poboljšati obranu od poplava. Vjerujemo i u oporavak populacija ugroženih vrsta ptica ovisnih o šljunčanim otocima i strmim obalama, poput male čigre i bregunice", ističe Branka Španiček, voditeljica DRAVA LIFE projekta u WWF Adriji.
 
Zdravi i dinamični riječni ekosustavi omogućuju brojne dobrobiti za lokalno stanovništvo i stvaraju mogućnosti za održivi razvoj. Kako bi se održivo upravljalo budućim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav pokrenut je projekt "coop MDD" kroz koji će se 11 zaštićenih područja u pet država povezati i uskladiti prakse upravljanja te tako osigurati povezanost riječnih ekosustava duž cijelog rezervata biosfere.
 
"Povezanost riječnih ekosustava od posebnog je značaja za riblje vrste koje migriraju duž Mure, Drave i Dunava, kao što su kečiga ili moruna, živi relikt, koja može narasti i do sedam metara. Kroz projekt 'coop MDD' ćemo uspostaviti i mrežu Riječnih škola u svim državama kako bi javnost i školarci mogli saznati još puno više ovako zanimljivih informacija", dodala je Ivana Korn Varga, voditeljica projekta "coop MDD" u WWF Adriji.
 
Mura, Drava i Dunav su prekogranične rijeke i prolaze kroz više različitih zemalja, povezujući Alpe i Crno more. One donose život, prenose hranjive tvari, daju vodu za piće i omogućuju poljoprivredu i ribolov, a dobar su temelj za razvoj održivog turizma usuglašenog s očuvanom prirodom. Rijeke povezuju i ljude koji uz njih žive, ne mareći za granice. Jedino učinkovita prekogranična suradnja će nam omogućiti da očuvamo ovu iznimnu prirodu i dobrobiti koje ona pruža lokalnom stanovništvu.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / WWF Adria

Komentari

4000 znakova
DESNI
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2