ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
London, 05. veljače 2017. - U novom izvješću Granhtam Instituta navodi se kako bi fosilna goriva i službenog mogla postati stvar prošlosti već 2020. godine.
U izvješću stoji kako bi pad troškova električnih vozila i cijene solarne energije mogao stati na put rastu svjetske potražnje za naftom i ugljenom već u roku od tri godine.

Izvješće koje je Imperial College napravio sa Carbon Tracker incijativom stoji kako će onečišćujuća goriva mogla izgubiti dodatnih 10% tržišta zbog solarne energije i čistih automobila unutar 10 godina.

Pad tržišta od 10 posto bio je dovoljan za nedavni kolaps industrije ugljena u SAD-u, dok je 5 najvećih komunalnih tvrtki u Europi od 2008. do 2013. godine kolektivno izgubilo više od 100 milijardi dolara i to prvenstveno zbog činjenice da se nisu pripremile za rast obnovljivih izvora energije od 8%.

Studija također navodi da solarna fotonaponska energija može osigurati 23 posto globalne proizvodnje energije do 2040. godine, a 29 posto do 2050. godine. Ove brojke su dovoljne za potpuno ukidanje proizvodnje energije iz ugljena te pad proizvodnje energije iz plina na samo 1% globalne proizvodnje. Istovremeno Exxon predviđa kako će obnovljivi izvori energije zauzeti samo 11% udjela u globalnoj proizvodnji energije do 2040. godine.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje previđaju kako će električna vozila zauzeti 35% tržišta automobila do 2025. godine, a do 2050. godine čak 67%. Ovoliki rast u korištenju električnih vozila, smanjiti će potražnju za fosilnim gorivima za oko dva milijuna barela nafte 2025. godine, to jest čak 25 milijuna barela nafte do 2050. godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Grantham Institute

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2