ZELEN

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

GE isporučuje Srbiji 38 vetroturbina za izgradnju VE Kovačica

GE isporučuje Srbiji 38 vetroturbina za izgradnju VE Kovačica
Beograd, 29. studenog 2017. - Kompanija General Electric Renewable Energy  isporučiti će Srbiji 38 vjetroturbina za izgradnju vjetroparka Kovačica.
Ovaj vjetropark će, kada bude izgrađen, proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 65.000 domaćinstava.

Kako javljaju iz kompanije GE, sporazum o isporuci vjetroturbina postignut je sa tvrtkom Enlight Renewable Energy koja će upravljati vjetroparkom snage 105MW, a koji se trenutno gradi u Vojvodini.

Vetroturbine visine 110 metara su idealne za vjetrove srednje jačine u srpskoj ravnici, ističu iz kompanije GE i napominju da je ugovor o punom 15-godišnjem servisiranju također dio sporazuma sa tvrtkom Elight.

Nakon puštanja u rad, tijekom 2019. godine, Kovačica će postati treći po veličini vjetropark u Srbiji.

"Kompanija GE Renewable Energy je odlučna u pružanju pomoći zemljama u ostvarivanju njihovih ciljeva u segmentu obnovljivih izvora energije", izjavio je predsjednik i izvršni direktor kompanije GE Onshore Wind Business, Pete McCabe.

On je naveo da projekt izgradnje vjetroparka Kovačica predstavlja petinu ciljeva Srbije u segmentu energije vjetra do 2020. godine i da ga raduje što je GE dio te priče.

Izvršni direktor kompanije Enlight Renewable Energy, Gilad Javec, istaknuo je da će projekt njihove tvrtke u Srbiji "proizvoditi dovoljno energije za napajanje 65.000 domova, a uz to će potaknuti otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast Srbije".

Vjetroturbine za ovaj vjetropark biti će proizvedene u Europi u pogonu kompanije GE u Salzbergenu u Njemačkoj, dok će lopatice biti proizvedene u pogonima kompanije LM Wind Power u Španjolskoj i Poljskoj.

GE Renewable Energy je također nedavno objavio kako će isporučiti vjetroturbine za Čibuk 1, koji će biti najveći vjetropark u Srbiji, a koji se također nalazi na sjeveroistoku zemlje.

Vjetroparkovi Kovačica i Čibuk 1 će zajedno imati 263MW snage za proizvodnju čiste energije vjetra kroz priključenje na elektromrežu Srbije, što je značajan korak ka ostvarivanju cilja od 500MW iz energije vjetra do 2020. godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2