HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Karlovac, 13. ožujka 2017. – Tvornicu GE u Karlovcu posjetili su ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović sa suradnicima te predsjednik Saborskog odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević. Tim su povodom izvršni direktor General Electrica za jugoistočnu Europu, Gaetano Massara te generalni direktor tvrtke GE za Hrvatsku, Damir Vranić predstavili proizvodni pogon u Karlovcu prepoznat kao centar izvrsnosti za proizvodnju lopatica servisnih turbina i rekondicioniranje strukturnih dijelova. Uz uvodno predstavljanje poslovanja tvornice GE te realiziranih i budućih projekata u Hrvatskoj i regiji, najavljena su i dodatna ulaganja tijekom ove godine u strojeve i nadogradnju zgrade pogona u iznosu od gotovo 160 milijuna kuna.
Pogon u Karlovcu tvrtke GE pruža usluge za elektrane u izgradnji i one već u pogonu u sektorima termalnih i održivih izvora energije, a najznačajnije je reference tvornica stekla isporukama raznih komponenti za plinske i parne turbine. Tijekom nekoliko posljednjih godina tvornica u Karlovcu prepoznata je po brzini, kvaliteti i fleksibilnosti proizvodnje, a najavljeno će ulaganje značajno povećati njezine kapacitete te potvrditi predanost tvrtke GE ovoj regiji", izjavio je Gaetano Massara, izvršni direktor General Electrica za Jugoistočnu Europu. "GE je prepoznao ovaj dio Europe kao izvrsnu investicijsku lokaciju za proizvodnju i razvoj novih tehnologija i inovativnih rješenja, te smo postali najveći američki ulagač u regiji".

U regiji srednje i istočne Europe GE je trenutno angažiran na projektu termoelektrane Plomin 2 u Hrvatskoj  te termoelektrani Elektroprivrede Srbija Nikola Tesla, najvećoj termoelektrani na ugljen u Srbiji. Tvrtka GE nedavno je najavila novi globalni Centar izvrsnosti za učinkovitost napajanja, s ciljem poboljšanja učinkovitosti novih i postojećih elektrana na ugljen diljem svijeta i značajnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova. Uz to, GE je uspješno završio niz projekata, uključujući termoelektranu Plomin 1, slovenske termoelektrane Ljubljana i Šoštanj, kao i makedonsku termoelektranu Oslomej.

U Hrvatskoj GE posluje kroz sinergiju triju poslovnih jedinica – Inženjeringa, Servisnog Centra Karlovac i Servisa Hrvatska, koje su nakon uvodnog predstavljanja obišli ministar Dobrović te predsjednik Saborskog odbora Milošević.
 
"Ovo je primjer kako treba raditi, donositi nova inovativna rješenja i tehnološke iskorake koji su ključni u budućem razvoju energetike i prelasku na niskougljični razvoj Hrvatske", izjavio je Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i energetike. "Cilj nam je osigurati smanjenje emisija stakleničkih plinova te istovremenu sigurnost opskrbe energijom i konkurentnost cijena. To je ujedno i velika razvojna prilika za naše gospodarstvo koje može proizvoditi tehnologiju. To je i za vas prilika za daljnji razvoj koju ćete, siguran sam, dobro iskoristiti".

"Tvornica tvrtke GE u Karlovcu pozicionira našu zemlju kao zemlju za proizvodnju, razvoj i izvoz inovativnih proizvoda i usluga te dokazuje da imamo stručne i visokospecijalizirane ljude koji uspješno svladavaju izazove globalnog tržišta, novih znanja i tehnološkoga razvoja", istaknuo je Domagoj Ivan Milošević, predsjednik Saborskog odbora za europske poslove. "Tvornica je odličan primjer realiziranja potencijala Hrvatske za privlačenje značajnih stranih ulaganja, koja kroz karlovački GE pogon Hrvatsku stavlja na kartu europskog i svjetskog tržišta proizvođača električne energije, a na što smo posebno ponosni ‎uzevši u obzir stoljetnu tradiciju korištenja hrvatskih potencijala u energetskom sektoru".

Ulaganje u radionicu za proizvodnju lopatica u sklopu Servisnog Centra Karlovac predviđa 19 visokotehnoloških 5-osnih glodalica i najmodernije CMM mjerne strojeve te linijski skener za brzo skeniranje dijelova. Osim toga, nova će se tvornica moći pohvaliti i naprednim digitalnim industrijskim tehnologijama koje uključuju GE-ov sustav Brilliant Factory izgrađen na platformi Predix. Predix je model platforme kao usluge (Platform-as-a-Service, PaaS) u oblaku, koji omogućuje industrijsku analitiku za upravljanje učinkom imovine (APM) i optimizaciju operacija pružanjem normativne metode za povezivanje strojeva, podataka i ljudi.

"Koncept Brilliant Factory omogućuje automatizaciju proizvodnih procesa koji su ključni za budućnost proizvodnje lopatica u Hrvatskoj. Trenutno u Karlovcu radi više od 700 zaposlenika, a u posljednjih deset godina u postrojenje smo uložili ukupno 250 milijuna kuna",  izjavio je Damir Vranić, generalni direktor tvrtke GE za Hrvatsku. "Radeći s više od 300 dobavljača iz Hrvatske, ostvarujemo ukupan nabavni volumen od 88,2 milijuna kuna, a 14 posto naših dobavljača pokriva čak 80 posto volumena. U 2016. godini ostvarili smo izvoz u vrijednosti 333 milijuna kuna, što predstavlja čak 84 posto ukupnih prihoda. Ovi su podaci dobar pokazatelj da je strateško ulaganje tvrtke GE u regiju, osobito proizvodnju, logičan smjer u razvoju tvornice u Karlovcu koja ima vrlo ambiciozne planove za budućnost".
Pogon u Karlovcu značajno doprinosi poslovanju tvrtke GE, koja s više od 30 proizvodnih pogona te 20 500 zaposlenika u regiji srednje i istočne Europe posjeduje izvrsnu izvoznu bazu. Osim toga, GE je izgradio i snažnu proizvodnu bazu koja je dio GE-ova globalnog lanca nabave te predstavlja GE-ov kapacitet za razvoj tehnologije za izvoz po cijelome svijetu. Godišnje tvrtka GE iz regije po cijelome svijetu izveze rješenja u vrijednosti od 54,6 milijardi kuna dok vrijednost poslovanja sa 6 500 dobavljača doseže iznos od 15,4 milijarde kuna.

GE (NYSE: GE) je svjetska digitalna industrijska tvrtka koja transformira industriju softverski definiranim strojevima i rješenjima koji su povezani, prilagodljivi i predvidljivi. GE počiva na globalnoj razmjeni znanja, tzv. GE Storeu, zahvaljujući kojem tvrtke dijele i pristupaju istoj tehnologiji, tržištima, strukturi i znanju. Svaki izum potiče nove inovacije i aplikacije diljem industrijskih sektora. Koristeći ljude, usluge, tehnologiju i razmjer, GE klijentima isporučuje bolje rezultate govoreći jezikom industrije (www.ge.com).

GE Power je globalni predvodnik u proizvodnji energije koji koristi svoju specijaliziranu ekspertizu kako bi korisnicima isporučio električnu energiju iz širokog raspona izvora goriva. Postojeću industriju za proizvodnju električne energije preobražavamo zahvaljujući digitalnoj elektrani, najvećoj i najučinkovitijoj plinskoj turbini na svijetu, nizu rješenja za pogone, nadogradnju i usluge te našem data-leveraging softveru. Pomoću naše inovativne tehnologije i digitalnih rješenja, energija postaje cjenovno povoljnija, pouzdanija, pristupačnija i održiva. Za više informacija, posjetite web stranicu www.gepower.com.
Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT
Fotografija2.JPG
Fotografija1.JPG
Fotografija4.JPG

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2