MSN TOP NOVA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Znanost

Galaksije u svemiru rotiraju istom brzinom i jednu rotaciju naprave za milijardu godina

Galaksije u svemiru rotiraju istom brzinom i jednu rotaciju naprave za milijardu godina
London, 14. ožujka 2018. - Astronomi su, na vlastito iznenađenje, otkrili da sve galaksije u svemiru, bez obzira na veličinu, rotiraju istom brzinom i da jednu rotaciju naprave za milijardu godina. Na Zemlji, dužina dana mjeri se rotacijom planeta oko svoje osi, a dužina godine kružnim kretanjem oko Sunca.
Voditelj istraživanja Gerhard Meurer rekao je da je otkriće o ujednačenom rotiranju galaksija "prilično čudno". "Pomislio sam da je to prilično čudno. Male i velike galaksije - sve rotiraju za isto vrijeme", rekao je profesor Meurer iz Međunarodnog centra za radijska astronomska istraživanja.

Istraživači su pronašli i dokaze o tome da se starije zvijezde nalaze bliže rubovima galaksija, iako se očekivalo da se tu nađu novoformirane zvijezde i plin.

Prema dosadašnjim teorijama, galaksije se razvijaju u dužem vremenskom periodu i postepeno se šire, pri čemu starije zvijezde zauzimaju mjesto bliže centru diska.

Meurer je rekao da će ovo otkriće pomoći astronomima da shvate gdje galaksije završavaju i da više ne gube vrijeme i procesorsku moć kompjutera na sektore izvan njihovih rubova.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu "Mjesečni zapisi Kraljevskog astronomskog društva".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Klix.ba

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2