HEPI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

Gljadelkin postao većinski vlasnik Hidroelektre Niskogradnje

Gljadelkin postao većinski vlasnik Hidroelektre Niskogradnje
Zagreb, 28. kolovoza 2017. - Austrijska tvrtka u većinskom vlasništvu ruskog investitora Sergeja Gljadelkina će nakon predstojeće dokapitalizacije podići udjel u zagrebačkoj građevinskoj kompaniji Hidroelektra Niskogradnja na 56,2 posto, kaže Ivan Paladina, predsjednik Nadzornog odbora.
U pitanju je dokapitalizacija Avenue Osteurope zbog dospjelog potraživanja (glavnica bez kamate), a radi se o iznosu od 15,59 milijuna kuna. Odluku je prošloga tjedna donijela uprava i potvrdio nadzorni odbor, kako je objavljeno na stranicama Zagrebačke burze. Hidroelektra Niskogradnja je još uvijek u postupku predstečajne nagodbe.

"Time se poboljšava bilanca Hidroelektre i smanjuju njene obveze, ali se iskazuje i uvjerenost Avenue grupe i Sergeja Gljadelkina u uspješno okončanje predstečajne nagodbe i buduće poslovanje kompanije", komentira Paladina koji inače upravlja s IGH, drugom tvrtkom u većinskom vlasništvu ruskog investitora u Hrvatskoj.

Nagodba bi mogla biti postignuita, očekuje, za šest mjeseci. Trenutno je u tijeku žalbeni proces.

Dosad je Gljadelkin i Avenue Osteuropa, napominje Paladina, u Hidroelektru uložio oko 80 milijuna kuna, a nakon što se okonča predstečajna nagodba, može se očekivati nova runda dokapitalizacije. O iznosu nije htio govoriti, ali ranije se spominjala ukupna dokapitalizacija između 30 i 60 milijuna kuna.   

Hidroelektra je trenutno angažirana na jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u zemlji, koji se većim dijelom financira novcem iz europskih fondova, na rekonstrukciji i izgradnji drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci. Njen ugovor je vrijedan oko 470 milijuna kuna.  Paladina kaže da radovi idu na vrijeme, iako je bilo vijesti o kašnjenju, navodeći da su dosad obavili 23-24 posto predviđenih radova, što je u skladu s predviđenom dinamikom iz ugovora.  

Europska komisija je inače u ponedjeljak objavila odluku o financiranju obnove i modernizacije te pruge u iznosu od 145 milijuna eura iz europskih fondova u programskom razdoblju 2014.-2020. godine.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Jutarnji list via SEEbiz

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-2
HEP OPSKRBA 2