DRIVES

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
San Francisco, 06. kolovoza 2017. - Google je ušao u sektor tehnologija vezanih uz nuklearnu fuziju te stvorio algoritam koji ubrzava pokuse na plazmi. Rezultat je objavljen u časopisu Scientific Reports, a radi se o zajedničkom pothvatu Google-a i Tri Alpha Energy-a, tvrtke koja djeluje u nuklearnom energetskom sektoru, a koju financira suosnivač Microsofta Paul Allen.
Algoritam, nazvan "Optometrist", je "metoda stohastičke perturbacije u kombinaciji sa ljudskim izborom". Na način sličan okulističkom pregledu, objašnjavaju stručnjaci, algoritam pred ljudskog operatera postavlja dva alternativna eksperimenta i povezane rezultate, tražeći od operatera da subjektivno odabere koji eksperiment daje najbolje rezultate.

Algoritam, ističu znanstvenici, je omogućio smanjiti vrijeme operacija ispitivanja koje su ranije trajale mjesec dana na samo nekoliko sati te je omogućio smanjenje gubitaka energije za 50% što je rezultiralo većom učinkovitošću.

Za Teda Baltza iz Google Accelerated Science Team ovo je "klasičan slučaj suradnje računala i čovjeka u kojem zajedno naprave bolji posao nego što bi to mogli napraviti odvojeno".

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / Google

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
DRIVES RIGHT

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2