OPĆA

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA
Atena, 12. rujna 2017. - Grčka je ponudila Srbiji da sudjeluje u izgradnji i bude vlasnik dijela budućeg terminala za ukapljeni prirodni plin, koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis.
Kako pišu srpske Večernje novosti, to je 14,5 kilometara udaljeno od delte Marice, na samo 30 kilometara od granice sa Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Kako navodi ovaj list, Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 posto terminala, koliko bi imali i DEPA (Grčka plinska kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Ukapljeni prirodni plin bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportirao do 17,6 kilometara udaljenog terminala gdje bi se prebacivao u plinsko stanje i tako transportirao dalje.

Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara plina.

Od tog terminala plinovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cijevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša, gdje bi se radio terminal u Srbiji.

Srbija bi, dodaje list, mogla računati na povlačenje bespovratnih EU sredstava, jer se ovaj projekt podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima, što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usuglašen sa Grčkom i Bugarskom.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / B92

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
MNS RIGHT NOVA

Najnovije

REFLECTA RIGHT

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL 300-1
HEP OPSKRBA 2