ABB WIND TOP NOVI

Specijali

ABB: VODEĆE DIGITALNE TEHNOLOGIJE U INDUSTRIJIREFLECTA: Inovacijama do bolje svjetlostiHEP OPSKRBA: ENERGIJA MEĐU NAMA

Business

HAMAG Invest: 1.2 milijuna kuna za projekte "zelene energije"

HAMAG Invest: 1.2 milijuna kuna za projekte "zelene energije"
Zagreb, 30. siječnja 2013. - Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije je na danas održanoj konferenciji za novinare najavila plan rada za 2013. godinu, kao i uspješne rezultate iz 2012. godine. Među najavljenim mjerama iz HAMAG Invest-a su najavili i novi jamstveni program te skori početak izravnog mikrofinanciranja poduzetnika.
Predsjednik uprave HAMAG Invest-a Darko Liović, prezentirao je prošlogodišnje rezultate rada koji su doveli do otvaranja 829 novih radnih mjesta te investicija od ukupno 924 milijuna kuna putem 243 odobrena jamstva. Za nova jamstva HAMAG Invest-a u ovogodišnjem je proračunu osigurano znatno više sredstava, povećati će se iznosi jamstava (između sedam i pol do maksimalno 18 milijuna kuna), a kao interesni sektori navedeni su turizam i prerađivačka industrija.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zajedno je sa predsjednikom uprave HAMAG Invest-a Darkom Liovićem najavio kako su ovogodišnji ciljevi usmjereni prema okvirnoj brojci od 500 projekata koji bi kroz investicije u ukupnom iznosu od milijardu i pol kuna trebali otvoriti oko 1500 novih radnih mjesta.

Istaknuto je kako će, poučeni iskustvima koja im je ostavila prethodna vlast, a zbog kojih se je trebalo aktivirati jamstva za određene projekte, u MINPO-u i HAMAG Invest-u nastaviti s financiranjem isključivo kvalitetnih projekata koji služe razvoju i zapošljavanju, a ne neodržive političke projekte.

Na konferenciji je ukratko pojašnjen i sustav potpora Poduzetničkog impulsa za 2013. godinu u kojem će se uz pomoć HAMAG Invest-a financirati projekti razvoja zadružnog poduzetništva, jačanja poslovne konkurentnosti te poduzetništvo u turizmu.

Najavljen je i projekt koji će HAMAG Invest provoditi u suradnji sa EBRD-om, a kojim će se sufinancirati savjetodavne usluge te osnažiti podrška malim i srednjim poduzećima u područjima energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i upravljanja okolišem. Predviđena sredstva iz proračuna RH iznositi će 1.2 milijuna kuna, a po okončanju projekta koji će trajati 14 mjeseci, očekuje se sufinanciranje savjetodavnih usluga za oko 25 projekata usmjerenih ka povećanju energetske učinkovitosti, implementaciji obnovljivih izvora energije te upravljanja okolišem. Prosječni iznos sufinanciranja savjetodavnih usluga trebao bi se kretati oko 60 tisuća kuna, a kao moguća područja savjetovanja navedeni su slučajevi savjetovanja vezanog uz trgovanje emisijama CO2 te uvođenju sustava upravljanja kvalitetom u području OIE i energetske učinkovitosti.

Autor/Fotografija: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS / ENERGO MEDIA

Komentari

4000 znakova
HEP KORISNICKA
RIGHT TURBOPUHALA NOVA

Najnovije

Prijava na newsletter

ABB WIND NOVI

Najčitanije

CAPAROL
HEP OPSKRBA 2